Ekonomika

Exportno-úverové agentúry V4 chcú medzinárodnú spoluprácu

TASR, 12. apríla 2024 11:44

Exportno-úverové agentúry sa čoraz intenzívnejšie zapájajú do národných strategických iniciatív.

Ilustračná snímka. Foto: TASR
Bratislava/Praha 12. apríla (TASR) - Koordinácia pozícií v otázkach spoločného záujmu na medzinárodných fórach, posilnenie vzájomnej spolupráce, či zdieľanie skúseností a príkladov dobrej praxe. To boli ciele výročného stretnutia exportno-úverových agentúr (ECA) krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré sa konalo tento týždeň v Prahe. Na podujatí pod záštitou českého predsedníctva sa zúčastnili Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), Česká exportní banka (ČEB), poľská exportno-úverová agentúra KUKE, maďarská EXIMBANK a slovenská EXIMBANKA SR.

Ako ďalej informovala hovorkyňa Eximbanky Martina Vráblik Solčányiová, exportno-úverové agentúry sa čoraz intenzívnejšie zapájajú do národných strategických iniciatív, ako napríklad posilňovanie energetickej stability svojich krajín alebo podpora nákupu vstupov pre produkciu energie. V reakcii na geopolitický a hospodársky vývoj vo svete sa ECA krajín V4 zhodli na potrebe zdieľania rizika formou vzájomného poistenia, resp. zaistenia, alebo spolufinancovania projektov v spoločnom záujme exportérov.

"Perspektívu vidíme v zapojení exportérov, s podporou exportno-úverových agentúr V4, do spoločných projektov, ale aj konzorcií napríklad v rámci programov rozvojovej spolupráce EÚ alebo do rekonštrukcie Ukrajiny. Mosty, železnice, čističky vôd či energetická infraštruktúra sú príklady projektov, ktoré najmä v rozvojových krajinách spoločne realizujú české, poľské, maďarské a slovenské firmy s podporou exportno-úverových agentúr," zhodnotil námestník generálneho riaditeľa Eximbanky zodpovedný za financovanie Igor Barát. Pre slovenských exportérov je podľa neho vytváranie konzorcií výhodné a zmysluplné nielen z dôvodu jazykovej, historickej a ekonomickej blízkosti krajín V4, ale aj pre možnosti podieľať sa na väčších projektoch.



Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 20:00

Ceny ropy smerujú k najväčšiemu týždennému poklesu za tri mesiace
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov).

sk
včera 19:03

Daimler Truck zvýšil kvartálne tržby napriek poklesu objemu predaja
Čistý zisk spoločnosti dosiahol za prvé tri mesiace roka 847 miliónov eur, zatiaľ čo pred rokom vykázala firma zisk 795 miliónov eur.

sk
včera 18:09

Zisk banky Intesa Sanpaolo vzrástol v 1. kvartáli o takmer pätinu
Banka uviedla, že za prvé tri mesiace roka dosiahla čistý zisk 2,3 miliardy eur.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

http://www1.teraz.sk/usercontent/photos/3/0/1/3-301d62ed552a2cb89fc2630df5fc2310fa5131ad.jpg

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac