Zahraničie

Google pozastavil funkciu chatbota Gemini generovať obrázky

TASR, 22. februára 2024 17:59

K tomuto kroku pristúpila deň po tom, ako sa ospravedlnila za nepresnosti pri niektorých vyobrazeniach historických postáv.

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová
Mountain View 22. februára (TASR) - Spoločnosť Google vo štvrtok oznámila, že dočasne pozastavuje funkciu svojho chatbota Gemini generovať obrázky ľudí pomocou umelej inteligencie. K tomuto kroku pristúpila deň po tom, ako sa ospravedlnila za nepresnosti pri niektorých vyobrazeniach historických postáv. TASR správu prevzala od agentúry AP a amerického portálu The Verge.

Používatelia Gemini počas posledných dní zverejňovali na sociálnych sieťach obrázky s historickými vyobrazeniami, na ktorých dominovali rasovo-rôznorodé postavy, hoci v skutočnosti v daných situáciách dominovali osoby so svetlou pleťou. The Verge napríklad uvádza, že Gemini vygeneroval obrázky otcov zakladateľov USA či nemeckých vojakov z nacistickej éry ako ľudí z rôznych etník.

Mnohí ľudia následne Google obvinili, že nadmerne koriguje generovanie obrázkov postáv aj v nevhodnom kontexte, aby nebolo možné ho obviniť z rasovej zaujatosti.

"Už riešime nedávne problémy s funkciou generovania obrázkov Gemini. Kým ich vyriešime, pozastavíme generovanie obrázkov s postavami a čoskoro vydáme vylepšenú verziu," uviedol Google na sociálnej sieti X.

AP uvádza, že podľa predchádzajúcich štúdií majú generátory obrázkov pomocou umelej inteligencie tendenciu častejšie generovať obrázky, ktoré obsahujú rasové a rodové stereotypy. Zároveň častejšie generujú vyobrazenia osôb svetlejšej pleti, keď dostanú pokyn vygenerovať osoby v rôznych kontextoch bez bližšej špecifikácie.

Google v stredu uviedol, že si je vedomý nepresností, ktoré Gemini generuje v niektorých prípadoch historických vyobrazení a pracuje na okamžitom vylepšení.

Spoločnosť dodala, že Gemini dokáže vygenerovať "široké spektrum ľudí", čo je "všeobecne dobrá vec", pretože chatbot používajú ľudia po celom svete, no potrebuje vylepšenia.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 21:52

Dažde a záplavy si v Keni vyžiadali už životy 76 ľudí
Záplavami je podľa hovorcu najviac postihnuté hlavné mesto Nairobi, odkiaľ hlásia 29 obetí na životoch a 16.909 vysídlených domácností.

sk
včera 21:45

V Jeruzaleme a Tel Avive sa opäť konajú protivládne protesty
Sobotňajšie zhromaždenie sa konalo po zverejnení videí s dôkazmi o živote viacerých izraelských rukojemníkov vrátane Hersha Goldberga-Polina, ktorého rodina žije v Jeruzaleme.

sk
včera 21:43

Ruského novinára vzali do väzby za pomoc pre videá pre Navaľného tím
Navaľnyj, najvýznamnejší kritik ruského prezidenta Vladimira Putina, zomrel vo februári za nejasných okolností vo väzení za polárnym kruhom.

sk

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac