Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Zjazdári už sezónu rozbehli, na SP sa chystajú aj bežci a snoubordisti

Na snímke slovenský reprezentant v zjazdovom lyžovaní Adam Žampa počas tlačovej konferencie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) pred sezónou 2019/2020 v stredu 30. októbra 2019 v Bratislave. Foto: TASR Martin Baumann

V snoubordingu bude významné umiestnenie obhajovať Klaudia Medlová, ktorá skončila v predchádzajúcej zime na tretej priečke hodnotenia disciplíny Big Air so ziskom 1800 bodov.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Slováci sa v tejto sezóne zimných seriálov predstavia okrem alpského aj vo Svetovom pohári v behu na lyžiach a snoubordingu. Akrobatickí lyžiari sa sústredia na Európsky pohár, pre skokanku na lyžiach Viktóriu Šidlovú sú priorita juniorské majstrovstvá sveta.

Zjazdári odštartovali SP počas uplynulého víkendu v Söldene za účasti Petry Vlhovej a bratov Adama a Andreasa Žampovcov. Matej Falat bude súťažiť v EP a Soňa Moravčíková absolvuje univerzitné preteky v USA. Na rozdiel od seniorov sa v mládežníckych kategóriách uskutočnia dve vrcholné podujatia. "Ide o olympijské hry mládeže v Lausanne, kde máme ambíciu vyslať dvoch našich zástupcov, a potom juniorské majstrovstvá sveta v marci 2020 v Narviku, kde by nás mali reprezentovať štyri talentované dievčatá a štyria nádejní chlapci. Najlepšie výsledky od nich očakávame najmä v slalomoch a v alpskej kombinácii," povedal generálny sekretár Úseku alpských disciplín Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Marek Didek. Slovensko zorganizuje 20. a 21. februára podujatie EP v Jasnej.

V bežeckom SP budú slovenské farby hájiť Alena Procházková a Ján Koristek. Pre športového riaditeľa a predsedu bežeckého úseku Michala Maláka boli veľkým povzbudením výsledky v letnom SP v behu na kolieskových lyžiach. Procházková v ňom získala tretí veľký glóbus za sebou. "Tretie víťazstvo Aleny Procházkovej za sebou v celkovom hodnotení Svetového pohára či striebro z majstrovstiev sveta hovoria za všetko. Nestratili sa Ján Koristek ani juniorky, ktoré, hoci vekom sú ešte len dorastenky, skončili tretie v juniorskej kategórii v disciplíne tímšprint na majstrovstvách sveta v lotyšskej Madone," uviedol Malák.

Na snímke slovenská reprezentantka v behu na lyžiach Alena Procházková pózuje s glóbusmi za celkové víťazstvo vo Svetovom pohári v behu na kolieskových lyžiach v rokoch 2017, 2018 a 2019 počas tlačovej konferencie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) pred sezónou 2019/2020 v stredu 30. októbra 2019 v Bratislave.
Foto: TASR Martin Baumann



V snoubordingu bude významné umiestnenie obhajovať Klaudia Medlová, ktorá skončila v predchádzajúcej zime na tretej priečke hodnotenia disciplíny Big Air so ziskom 1800 bodov. Medzi mužmi zabojuje Samuel Jaroš. "Klaudia Medlová odletela v polovici leta na Nový Zéland, kde v stredisku Cardrona strávila mesiac tréningom v perfektne pripravenom snouparku, v ktorom sa v tom čase pripravovala takmer celá svetová špička. Klaudia aj Samuel Jaroš sa momentálne nachádzajú vo švajčiarskom stredisku Saas Fee na tzv. Stomping Grounds session, kde sú pre freestyle snoubording vytvorené top podmienky," referoval reprezentačný tréner snoubordistov Marek Hliničan. Juniorský tím sa pred niekoľkými dňami vrátil z 10-dňového výjazdu za snehom v rezorte Hintertux. Po ňom sa presunul do haly v holandskom Langraafe, kde sa pod záštitou Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) konal tréningový kemp pre juniorov z dvanástich krajín Európy. "Eva Hanicová aj Martin Jozsa by sa mali počas sezóny zúčastňovať na podujatiach EP v oboch ich disciplínach slopestyle a Big Air a ak všetko pôjde podľa plánu, Eva Hanicová by ku koncu sezóny mala mať premiéru vo Svetovom pohári v Špindlerovom Mlyne," dodal Hliničan.

Akrobatickí lyžiari sa spoliehajú predovšetkým na Michala Oravca, ktorý sa v rámci prípravy zúčastnil na FIS pretekoch v skoku do vody v Rakúsku a obsadil štvrté miesto medzi mužmi. Olympionička Zuzana Stromková porodila len začiatkom októbra a vynechá ročník. "Všetci naši reprezentanti sa túto sezónu sústredia na preteky Európskeho pohára, či už ide o disciplíny skikros, alebo slopestyle a Big Air. Preteky Európskeho pohára v Big Air budeme hostiť aj na Slovensku 8. februára v Kremnici. Veľmi sa tešíme aj z toho, že sa nám vo výzve Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) podarilo uspieť s projektom na výstavbu športovej infraštruktúry. Máme v pláne vybudovanie tréningového centra pre disciplíny Big Air a slopestyle. Nachádzame sa v počiatočnej fáze, už teraz sa však tešíme, že budeme môcť nielen zlepšiť tréningové možnosti pre našich pretekárov, ale aj pre všetkých, ktorí by mali záujem sa tomuto športu venovať," povedal reprezentačný tréner akrobatických lyžiarov Tomáš Murgáč.

V skokoch na lyžiach tvorí ženskú reprezentáciu jedine Viktória Šidlová, ktorá vynechá SP a vrcholom jej sezóny budú juniorské MS na prelome februára a marca v Oberwiesenthali. V kategórii mužov Slovensko nemá reprezentáciu. Sú dorastenci a starší žiaci a žiačky ako reprezentačné družstvo do 16 rokov, najväčšiu základňu tvoria mladší žiaci a žiačky s Hektorom Kapustíkom a Tamarou Mesíkovou. "Potešujúce je, že máme viac talentov, ale čaká ich ešte veľa trénovania, na čo sa spoločne tešíme," uviedol predseda skokanského úseku Ján Tánczos.

Prezident SLA Ivan Ivanič zdôraznil na stredajšej tlačovej konferencii úlohu juniorských tímov NLC Alpine a NLC Nordic, ktoré vznikli v júni: "Popri očakávaniach od opôr sa sústredíme na to, aby čo najviac skúseností získavali v súbojoch so svetovou či európskou špičkou naše mladé nádeje. Okrem Miša Oravca najmä tie sústredené v novozložených tímoch NLC Alpine a NLC Nordic. Už prvé mesiace fungovania potvrdili opodstatnenosť ich zriadenia. Členovia NLC Nordic absolvovali v rámci prípravy pod dohľadom trénerov Stanislava Holienčíka, Jána Valušku a za prítomnosti fyzioterapeuta aj náročné zahraničné sústredenia v strediskách Livigno a Ramsau, tiež mentálny tréning či funkčné a biochemické vyšetrenia. Rovnako na tom bol aj tím NLC Alpine, ktorý naberal formu a zdokonaľoval techniku napríklad na rakúskych a talianskych ľadovcoch. Vrcholom sezóny pre mladých budú olympijské hry mládeže v Lausanne a majstrovstvá sveta juniorov. Pri bežcoch chceme po desiatich rokoch postaviť na štart ženskú juniorskú štafetu. Fungovanie NLC tímov je nad očakávania úspešné, už po krátkom čase vidíme radikálne zlepšenie výkonnosti u všetkých členov tímu, čo potvrdili aj testy. V prípade NLC tímov ide o dlhodobý, 2 až 6-ročný proces. Rozvoj tohto projektu je absolútna priorita SLA."