Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Shiffrinová, Vlhová sú stredobod, na obzore sa ukazujú nové mená

Na archívnej snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová . Foto: TASR/Martin Baumann

Vlhovej sa to tentoraz nepodarilo a na obzore je iba 17-ročná Robinsonová, ktorá po druhom mieste vo finále minulej zimy dokonca triumfovala.

Sölden 26. októbra (TASR) - Petra Vlhová patrí k najžiadanejším osobnostiam Svetového pohára a nič na tom nezmenilo ani štrnáste miesto na úvodnom podujatí ročníka. Po derniére Lindsey Vonnovej, Marcela Hirschera či Aksela Lunda Svindala sa okrem Američanky Mikaely Shiffrinovej zhostila jednej z hlavných úloh v alpskom seriáli aj slovenská reprezentantka. V rakúskom Söldene sa však ukázalo, že dopredu sa môžu veľmi rýchlo dostať ďalšie lyžiarky na čele s novozélandskou víťazkou Alice Robinsonovou.

Ako úradujúca majsterka sveta v obrovskom slalome a druhá žena celkového poradia i hodnotenia technických disciplín SP obstarala Vlhová rozhovor, ktorý sa na veľkoplošnej obrazovke vysielal len niekoľko sekúnd pred štartom novej sezóny. Napriek výsledku si ju v cieľových priestoroch vyhľadal na interview štáb Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) a odchod do zázemia jej riadne rozkúskovali početné žiadosti o spoločné fotografie s fanúšikmi. V štrnásťtisícovej návšteve na ľadovci Rettenbach sa nestratili ani slovenské vlajky a dotvorili obraz Vlhovej popularity.

Shiffrinová sa najväčšiemu davu "vyhla" účasťou na tlačovej konferencii pre prvé tri pretekárky obrovského slalomu. Vlhovej sa to tentoraz nepodarilo a na obzore je iba 17-ročná Robinsonová, ktorá po druhom mieste vo finále minulej zimy dokonca triumfovala. "Je to super, je mladá, už v predchádzajúcej sezóne ukázala, že je veľmi dobrá. Videla som ju na rozjazdení, dalo sa to len čakať," povedala Vlhová, ktorej sa v sobotu ukázali aj ďalšie konkurentky. Kým doteraz sa často hovorilo o jej súperení so Shiffrinovou, do popredia sa tlačili viaceré pretekárky: "Každý rok sa to mení, prvé preteky ukázali, čo a ako, ale sezóna sa len začala. Všetko je otvorené."

Vlhová v uplynulom ročníku potvrdila príslušnosť k slalomovej elite, no prekonala to úspechmi v "obráku". Povedala, že "možno túto sezónu to bude opačne." Brat a manažér tímu Boris Vlha verí, že širšia konkurencia prispeje k rýchlemu návratu na najvyššie priečky: "Neočakávali sme pódium, ale ani takýto výsledok. Boli by sme radi do desiateho, do siedmeho miesta. Musí viac drieť, myslím si, že to bolo aj o hlave. Mladé dievčatá idú dobre, to sme videli na tréningu. Bude sa na čo pozerať, myslím si, že sa to trošku premieša. Pôjdu mladé dievčatá zozadu, bude to zaujímavé. Bude to motivácia pre Peťu, teda pre mňa by určite bola."