Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zimné športy

Nemecký biatlonista Schempp zvíťazil v treťom kole SP

Simon Schempp Foto: TASR/AP

Vedúci muž priebežného poradia Francúz Martin Fourcade skončil piaty (+25,6). Zo slovenskej štvorice sa v bodovanej štyridsiatke nikto neumiestil.

Pokljuka 17. decembra (TASR) - Nemecký biatlonista Simon Schempp tak ako predtým v rakúskom v Hochfilzene zvíťazil aj v šprinte 3. kola Svetového pohára, ktoré sa začalo v slovinskej Pokljuke. Schempp na 10 km trati zdolal Nóra Oleho Einara Björdnalena o 15,2 sekundy a Rusa Jevgenija Garaničeva o 25,1 s. Vedúci muž priebežného poradia Francúz Martin Fourcade skončil piaty (+25,6). Zo slovenskej štvorice sa v bodovanej štyridsiatke nikto neumiestil.

V Pokljuke čakala na 102 biatlonistov perfektne upravená trať a počasie, ktoré dovolilo na strelnici mnohým perfektne mieriť. Väčšina favoritov sa zoradila v prvej tretine štartovného poľa a pri presnej streľbe rozhodovala hlavne rýchlosť ako pri streľbe, tak aj na bežkách. Ak 'ležka' veľa problémov nevyvolala, tak v 'stojke' sa už prejavila aj únava, nie však u Nóra Björndalena. Čech Šlesinger v stoji netrafil až tri terče, M. Fourcade hneď ten prvý, a v porovnaní s Björndalenom strácal na medzičase 6,6 sekundy, ďalší Francúz Fillon Maillet 5,6. Obaja v cieli stratu prehĺbili a začalo sa už rysovať 96. víťazstvo Björndalena v SP. Postupom času ho ohrozovali už len s vyššími štartovnými číslami Nemci, s 52 Schempp a 60 Doll.

Schempp zvládol s istotou aj streľbu stojmo a do záverečného okruhu sa pustil s náskokom 7,8 sekundy pred fenomenálnym Nórom. Schempp každým odpichom zrýchľoval, zveľaďoval odstup a vo svojom siedmom víťazstve v kariére, druhom v sezóne, zdolal Björndalena o 15,2 sekundy. Napätie trvalo až do konca, keď Rus Slepov s číslom 96 atakoval tretiu priečku a nakoniec za ňou zaostal o 0,2 sekundy.

Slabšiu bilanciu štyroch Slovákov, v ktorej sa prvýkrát v sezóne objavila Michal Šima, ako prvý otvoril Tomáš Hasilla (celková strelecká bilancia 1-1), trestné okruhy pridali Matej Kazár (1-0) Martin Otčenáš (2-1) i nováčik Šima (1-1) a na body v SP, ktoré sa udeľujú pre najlepšiu štyridsiatku, nedosiahli.