Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zimné športy

Historicky prvý paralelný obrovský slalom sa stal korisťou Jansruda

Nórsky slalomár Kjetil Jansrud oslavuje na stupňoch víťazov prvé miesto vo večernom obrovskom paralelnom slalome Svetového pohára v talianskom Alta Badia 21. decembra 2015. Foto: TASR/AP

Obhajca veľkého glóbusu Marcel Hirscher vypadol po chybe už v 1. kole a prišiel tak o vedenie vo Svetovom pohári.

Alta Badia 21. decembra (TASR) - Historicky prvý paralelný obrovský slalom alpského Svetového pohára sa stal korisťou nórskeho lyžiara Kjetila Jansruda. V talianskom stredisku Alta Badia zdolal vo finále súťaže krajana Aksela Lunda Svindala o 22 stotín sekundy a slávil 11. triumf v kariére v prestížnom seriáli. Tretie miesto obsadil Švéd Andre Myhrer, ktorý v súboji o bronzovú priečku zvíťazil nad Nemcom Dominikom Schwaigerom.




Obhajca veľkého glóbusu Marcel Hirscher vypadol po chybe už v 1. kole a prehral tak duel s Talianom Riccardom Tonettim. Rakúšan tak prišiel o vedenie vo Svetovom pohári, na čelo celkového poradia sa prepracoval Svindal so 600 bodmi. Pred druhým Hirscherom má aktuálne náskok 57 bodov, tretí je Jansrud (407).

Obhajca veľkého glóbusu rakúsky lyžiar Marcel Hirscher vypadol po chybe už v 1. kole
Foto: TASR/AP


S premiérou súťaže vyslovili jej aktéri spokojnosť, Jansrud však nesúhlasil, aby sa body z nej prenášali do celkovej klasifikácie SP. "Myslím si, že je nezmyslom udeľovať body za tieto preteky. Je to dobré iba ako exhibičná súťaž. Nie je to normálny obrovský slalom," povedal podľa agentúry DPA Jansrud, ktorého doplnil krajan Svindal: "S týmito 80 bodmi som nepočítal. Beriem ich ako darček. Neviem, či je správne prideľovať body za túto disciplínu. Dôležité je, že je to atraktívne pre divákov." V 1. kole vypadli okrem Hirschera aj ďalší favoriti Američan Ted Ligety, Nemec Felix Neureuther či Nór Henrik Kristoffersen.

V paralelnom obrovskom slalome súťažia vždy dvaja pretekári súbežne na dvoch vedľa seba postavených tratiach, laserovo zameraných s maximálnou odchýlkou 1-2 cm. Vzdialenosť medzi bránami je 23-24 metrov, čiže rovnako ako v klasickom obrovskom slalome. Trať prešli lyžiari v priemere za 20-22 sekúnd, čiže oproti reálnemu obrovskému slalomu o tretinu kratšou. V súťaži celkovo štartovalo 32 pretekárov, ktorí medzi sebou súperili vylučovacím spôsobom od 16-finále až po finále.

Nórski slalomári zľava druhý Aksel Lund Svindal a víťaz Kjetil Jansrud v spoločnosti tretieho v cieli Švéda Andre Myhrera na stupňoch víťazov večerného obrovského paralelného slalomu Svetového pohára v talianskom Alta Badia 21. decembra 2015.
Foto: TASR/AP
.

Paralelný obrovský slalom SP v Alta Badii:

1. Kjetil Jansrud, 2. Aksel Lund Svindal (obaja Nór.), 3. Andre Myhrer (Švéd.), 4. Dominik Schaiger (Nem.), 5. Alexis Pinturault (Fr.), 6. Massimiliano Blardone (Tal.), 7. Gino Caviezel (Švajč.), 8. Mathieu Faivre (Fr.), 9. Tim Jitloff (USA), 10. Victor Muffat-Jeandet (Fr.)

finále: Jansrud - Svindal +0,22 s
o 3. miesto: Myhrer - Schwaiger +0,27

Celkové poradie SP (po 12 súťažiach): 1. Svindal 600 bodov, 2. Marcel Hirscher (Rak.) 543, 3. Jansrud 407, 4. Henrik Kristoffersen (Nór.) 289, 5. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) 276, 6. Felix Neureuther (Nem.) 269

Priebežné poradie v obrovskom slalome (5): 1. Hirscher 363, 2. Muffat-Jeandet 252, 3. Neureuther 209, 4. Kristoffersen 189, 5. Faivre 168, 6. Ted Ligety (USA) 157