Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zimné športy

Na podnet alpského úseku súd pozastavil uznesenia konferencie SLA

Na snímke zľava predsedníčka Úseku akrobatického lyžovania Monika Poľanová a bývalý predseda Úseku alpských disciplín Marino Mersich. Foto: TASR - Branislav Račko

Súd pozastavil výkon zásadných uznesení, ktorými boli prijaté nové stanovy SLA a zvolení noví viceprezidenti, ostatní členovia Predsedníctva SLA, či funkcionári v kontrolných orgánoch.

Bratislava 6. júla (TASR) - Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) čelí predbežnému opatreniu súdu. Ten pozastavil výkon uznesení prijatých na májovej konferencii hnutia. Predbežné opatrenie vydal v piatok Okresný súd v Poprade a v stredu o ňom informovala na svojej webovej stránke SLA.

Súd pozastavil výkon zásadných uznesení, ktorými boli prijaté nové stanovy SLA a zvolení noví viceprezidenti, ostatní členovia Predsedníctva SLA, či funkcionári v kontrolných orgánoch. Toto opatrenie bolo vydané na podnet hromadnej žaloby 68 členov Úseku alpských disciplín SLA.

Delegáti Konferencie Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) dňa 29. mája rozhodli o viacerých zásadných zmenách na pozíciách. Kontroverzný alpský funkcionár Marino Mersich po aprílovom definitívnom stiahnutí z vedenia úseku sa dostal na post celozväzového viceprezidenta. Naopak, jeho dvoch oponentov vylúčili z oficiálnych štruktúr lyžiarskeho hnutia.

Návrh nových stanov organizácie, zosúladený s novým Zákonom o športe, schválil viac ako dvoma tretinami všetkých delegátov. Hlavnou zmenou v stanovách bolo podľa vedenia SLA "zrovnoprávnenie športových odvetví, ktoré asociácia zastrešuje, tým, že každý úsek - lyžiarske odvetvie má v predsedníctve SLA rovnaké zastúpenie jedného člena." Takmer 70% hlasov prítomných delegátov rozhodlo o vylúčení členov SLA Moniky Maršálekovej a Tomáša Kmeťa z asociácie.

Vedenie Úseku alpských disciplín (ÚAD) vyjadrilo nesúhlasí s výsledkami konferencie. Podľa ÚAD vzniknutá situácia ohrozuje prípravu elitných slovenských reprezentantov v zjazdovom lyžovaní. Dôvodom je viacero rozhodnutí, ktoré sú podľa ÚAD v rozpore s platnými stanovami SLA. Alpskému úseku sa nepáčili najmä postupy, ktoré predsedníctvo SLA zvolilo pri tvorbe návrhu delegačného kľúča, "čím znemožnili členom ÚAD uplatniť svoje práva ako najpočetnejšieho úseku SLA a prakticky znemožnili zásah ÚAD do rozhodovacieho procesu SLA."

Delegáti ÚAD na začiatku Konferencie SLA podali protest proti zvolenému delegačnému kľúču, ktorý podľa ich právneho názoru nebol v súlade s platnými Stanovami SLA. Šéf alpského úseku Michal Rajčan zdôraznil disproporciu, že v novom 11-člennom Predsedníctve SLA sú traja zástupcovia severskej kombinácie, dvaja za bežecký úsek a len jeden člen za zjazdárov. Najväčší úsek SLA sa tak dostal na úroveň všetkých malých úsekov SLA, ktoré majú v predsedníctve rovnako po jednom zástupcovi. Rajčan konštatoval, že svojím postojom skokani, akrobati, snoubordisti, severská kombinácia a bežci, ktorí spolu tvoria menej ako 40 % všetkých členov SLA, dali najavo, že zjazdárov nepotrebujú, resp. potrebujú len ich výsledky na získanie prostriedkov z Ministerstva školstva, ktoré si však budú prerozdeľovať už podľa vlastných pravidiel.