Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Jubileum biatlonu oslávilo SR zlatom, svet zasa obrovskou popularitou

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na trati stíhacích pretekov žien na 10 km na majstrovstvách sveta v biatlone vo švédskom Östersunde 10. marca 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

Östersund priniesol v ôsmich individuálnych pretekoch vždy iného víťaza. Na druhej strane v troch štafetových sa neustále opakoval jediný- Nórsko.

Östersund 18. marca (TASR) - Vrchol biatlonového roka bol v Östersunde v znamení 50. jubilea svetových šampionátov a podfarbilo ho množstvo pozoruhodností. Zo slovenského pohľadu doprial hlavne Anastasii Kuzminovej. Jej zlatá medaila v šprinte naplnila očakávania osobné i celej výpravy. Trojnásobná olympijská víťazka si skompletizovala medailovú zbierku na MS a naplnila aj svoj cieľ, rozlúčiť sa na konci kariéry s vytúženým zlatom. Vďaka nej skončila slovenská výprava na 6. mieste medailovej úspešnosti, a to je postavenie, ktoré zaraďuje slovenský biatlon nielen hneď za svetové veľmoci, ale aj pred ne. Za Slovenskom skončili trebárs Rusko, Francúzsko, alebo Rakúsko.

Nechýbalo veľa, aby sa medzi najúspešnejšie svetové veľmoci slovenský biatlon aj zaradil. Do pamäti sa vryl posledný výstrel Paulíny Fialkovej vo vytrvalostných pretekoch, ktorý ju pripravil o zlatú medailu a zosunul na 5. priečku. Aj v tomto momente sa ukázalo, aký vie byť biatlon neúprosný.

O vrtkavosti by vedela rozprávať momentálne najväčšia osobnosť Johannes Thingnes Boe. Najúspešnejší biatlonista v Östersunde zažil niečo, čo v kariére nepoznal. V pretekoch s hromadným štartom si odstrelil zlato, keď v záverečnej polohe stojmo netrafil ani jeden terč. Na vine nebol ani tak on sám, ako vietor, ktorý sa podobal na víchricu a odvial nádeje aj ďalším biatlonistom. Nie však Talianovi Windischovi, ktorý akoby zázrakom všetky terče vybielil a urobil nevídaný skok až na výslnie. Östersund už bol raz taký, snežilo, fúkalo a aj keď ortuť teplomera hlboko neklesala, vlhkosť ovzdušia vyvolávala nepríjemné pocity.

Östersund priniesol v ôsmich individuálnych pretekoch vždy iného víťaza. Na druhej strane v troch štafetových sa neustále opakoval jediný, Nórsko s dvoma aktérmi J.T. Boem a Olsbu-Röiselandovou a táto pozoruhodnosť sa tiež významne zapísala do histórie MS. Nečakala sa zlatá medaila na vytrvalostnej dvadsiatke Ukrajinca Pidručného, ktorého strelecky zveľadil slovenský tréner Juraj Sanitra, prekvapenie spôsobil aj Talian Windisch a v 'mass' pretekoch ďalší medailisti za ním Francúz Guigonnat a Rakúšan Eberhard, zaujalo aj striebro Bulhara Ilieva vo vytrvalostných pretekoch. Za prekvapenie bolo možné označiť aj Francúza M. Fourcada. Nepochybne unikátny biatlonista zostal bez medaily a pretrhol tak šnúru vzácnych kovov na predchádzajúcich šiestich šampionátoch.

Aj keď majú pred sebou ešte biatlonisti tento týždeň finále Svetového pohára v nórskom Holmenkollene, sezóna sa už bilancuje a asi prinesie ďalšie rozlúčky s kariérou. Jedna sa spája s Anastasiou Kuzminovou, ktorá sa viackrát vyjadrila, že končí. Ak sa tak naozaj stane, tak svetový biatlon príde o vzácnu postavu histórie. Mnohé jej známe konkurentky sa už nechali počuť a aj pri stručnom vyjadrení zložili veľkú poctu šesťnásobnej olympijskej medailistke. Nemka Laura Dahlmeierová: "Je to žena s veľkým srdcom." Fínka Kaisa Mäkäräinenová: "Na olympiádach bola úžasná, navždy si ju budem pamätať." Češka Veronika Vítková: "Imponovalo mi, že aj keď sa jej v zime nie vždy darilo, vedela zabrať v najdôležitejších momentoch." Aj tréner Juraj Sanitra, ktorý sa podpísal na jej raste i najväčších úspechoch, vyzdvihol jej charizmu slovami: "Má za sebou veľkú kariéru, no asi si už povedala dosť. Možno sa pod toto rozhodnutie podpísali zdravotné problémy, rodina, deti a aj podľa mňa by bolo pre ňu rozumné skončiť."

Slovenský biatlon na MS odchádzal s nádejou, že zaberú obe opory Kuzminová a P. Fialková, že sa vo výsledkoch solídnejšie prejavia muži a kolektívna sila sa prejaví v štafetách. Z Östersundu prichádza výprava so zlatom Kuzminovej a jeho lesk je nad všetky ostatné sklamania. Prezident zväzu Tomáš Fusko medailový prienik ocenil, a zároveň aj dodal: "Našu spokojnosť vyvoláva samotný biatlon v tom najširšom slova zmysle. Opäť ukázal pravú tvár, ktorá dokáže zaujať divákov a fanúšikov na celom svete. No a Nastine zlato vyvolalo veľkú radosť. Aj keď hovorí o konci kariéry, ja si myslím, že nepatrí ešte do starého železa. My sa vynasnažíme vytvoriť pre ňu také podmienky, aby bola šťastná, mohla pokojne vychovávať deti a aby nášmu biatlonu ešte pomohla."

Žezlo v organizácii MS prevzala na budúci rok Anterselva a ako bude svedčať slovenskému biatlonu, je otázne aj po slovách T. Fuska: "Niečo sa musí stať a zmeniť, lebo ho citeľným spôsobom zabíjajú financie."

Veľký šampionát zažil prezident Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Olle Dahlin, ktorý sa stal synonymom reforiem v IBU. Bol pre neho premiérový vo funkcii a navyše v domácom prostredí. "Musím oceniť organizátorov, ktorí pripravili veľkolepé podujatie. Bola to skvelá reklama biatlonu na prahu novej éry. Östersund nastavil vysokú latku, no som presvedčený, že na budúci rok ju udržia aj naši priatelia v Anterselve."