Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zimné športy

CAS potrestal lyžiara Sundbyho pre vyššiu dávku salbutamolu v tele

Na snímke nórsky bežec Martin Johnsrud Sundb Foto: TASR/AP

Športový arbitrážny súd (CAS) našiel nórskemu pretekárovi látku v tele po pretekoch SP z 13. decembra 2014 v švajčiarskom Davose.

Lausanne 20. júla (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) potvrdil dvojmesačný trest pre nórskeho bežca na lyžiach Martina Johnsruda Sundbyho, ktorému našli v tele nepovolenú hodnotu salbutamolu. Informovala o tom oficiálna stránka Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Sundbymu našli látku v tele po pretekoch SP z 13. decembra 2014 v švajčiarskom Davose a z podujatia na Tour de Ski z 8. januára 2015 v talianskom Toblachu. Hodnota salbutamolu, ktorý sa používa na liečbu astmy, prekročila povolený limit. V dôsledku tohto nálezu dostal Sundby od CAS dvojmesačný dištanc, ktorý začal plynúť od 11. júla. Ide o neobvykle krátky trest, poretože Sundby podľa vyhlásenia FIS "neporušil dopingové pravidlá, ale mal lekársky predpis na užívanie látky".

Napriek tomu FIS jeho výsledky z podujatí v Davose a Toblachu anulovala. Nórsky lyžiar príde o medailu, body, ceny a ďalšie veci spojené s inkriminovanými podujatiami. FIS bude opätovne vyhodnocovať celkové poradie Svetového pohára 2014/15 aj Tour de Ski 2015.