Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Zrekonštruovaná stará sýpka sa premenila na minigalériu

Výstavnou premiérou novozriadeného expozičného priestoru v zachovanom objekte je prezentácia diel ľudových umelcov z Ružomberka a Kroměříža v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s podporou EÚ.

Ružomberok 4. mája (TASR) – Včerajší symbolický začiatok letnej turistickej sezóny unikátnej pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec, patriacej od roku 1993 do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa niesol v znamení slávnostného otvorenia minigalérie v zrekonštruovanej starej sýpke.

„Tento vzácny historický objekt slúžil ešte donedávna ako verejné toalety pre návštevníkov. Odteraz bude mať oveľa dôstojnejšie poslanie. Získali sme v ňom vhodný priestor na umiestnenie najrôznejších tematických výstav,“ uviedol pre TASR Pavol Jaňák, podpredseda Občianskeho združenia Vlkolínec.

Výstavnou premiérou novozriadeného expozičného priestoru v zachovanom objekte je prezentácia diel ľudových umelcov z Ružomberka a Kroměříža v rámci projektu cezhraničnej spolupráce s podporou EÚ. „Súčasťou sprievodného programu bolo tradičné sadenie mája uprostred dediny,“ pokračoval Jaňák.

„V prípade Vlkolínca sa nedá hovoriť o nejakom otváraní sezóny, lebo v podstate nikdy nezačíname ani nekončíme, lebo fungujeme neustále celý rok,“ dodal s tým, že členovia tamojšieho občianskeho združenia si dali za úlohu čo najskôr brigádnicky vyčistiť a upraviť koryto dedinského potoka či areál cintorína.