Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Zľadovatený terén výrazne obmedzuje možnosti skialpinistických túr

Ilustračné foto Foto: TASR

Nevyhnutnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom prostredí je kompletný zimný výstroj.

Zuberec 4. januára (TASR) – Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje na značne obmedzené možnosti skialpinistických túr. Hlavným dôvodom je zľadovatený terén vo vyšších polohách i v dolinách. Nevyhnutnou podmienkou bezpečného pohybu vo vysokohorskom prostredí je kompletný zimný výstroj.

Najnovším súvisiacim prípadom bolo v piatok 3. januára podvečer zranenie poľskej skialpinistky. Počas zjazdu centrálnym žľabom Salatína v roháčskej časti Západných Tatier spadla a vykĺbila si rameno. Mobilným telefónom si privolala na pomoc profesionálnych horských záchranárov.

Zasahujúci príslušníci oravského oblastného strediska HZS na Zverovke neďaleko Zuberca jej poskytli predlekársku pomoc a sprievod na lyžiarsky svah v Spálenej doline. Následne ju odviezli na snežnom skútri až na parkovisko, odkiaľ putovala autom na ďalšie ošetrenie do nemocnice.


Malé lavínové nebezpečenstvo trvá na vrcholoch Tatier a Malej Fatry

Vo vysokohorskom teréne Tatier a na južných svahoch Malej Fatry trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Napriek všeobecne dobre spevnenej a stabilizovanej snehovej pokrývke hrozí uvoľnenie lavín najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení ojedinelých plôch na veľmi strmých svahoch. Poludňajšie oteplenie môže spôsobiť aj samovoľné zosuvy menších snehových úplazov.

Dnes ráno bolo na horách väčšinou polooblačno a hmlisto. Teplota vzduchu sa pri pokračujúcom oteplení pohybovala od -5 do +4 stupňov Celzia. Fúkal čerstvý severozápadný vietor rýchlosťou do 50 km/h, na hrebeňoch Tatier v nárazoch až do 65 km/h. Sotva poprašok nového snehu pripadol iba v najvyšších polohách.

Staršia snehová pokrývka je stále rozmiestnená veľmi nerovnomerne a má variabilnú hrúbku od nesúvislej vrstvy do 65 cm. Väčšinou je dobre nosná a zmrznutá s výskytom ľadovej kôry rôznych rozmerov, pri dennom oteplení vlhne. Mnohé horské hrebene sú vyfúkané až na tvrdý skalnatý či trávnatý podklad.