Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Rajeckých Tepliciach volili europoslancov aj kúpeľní hostia

Smerová tabuľa volebnej miestnosti vo volebnom okrsku vo voľbách do Európskeho parlamentu v meste Rajecké Teplice v sobotu 24. mája 2014. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Kúpeľné mesto Rajecké Teplice má podľa primátora Petra Dobeša zhruba 2150 oprávnených voličov, ktorí môžu odovzdať hlasy v troch volebných miestnostiach.

Rajecké Teplice 24. mája (TASR) – Do dvoch volebných okrskov v priestoroch mestského úradu v Rajeckých Tepliciach prichádzali dnes ráno voliči odovzdať hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP) iba sporadicky.

Jedným z nich bola pani Alžbeta zo Šamorína, ktorá prišla na liečenie do Rajeckých Teplíc deň pred voľbami.

„Vopred som vedela, že idem na liečenie, tak som si vybavila voličský preukaz v Šamoríne odkiaľ pochádzam. Lebo ja poctivo volím všetko, čo chcem voliť. Voličský preukaz som si už vybavovala, lebo som veľký cestovateľ a keď sa volí, idem aj s voličským preukazom. Počas kampane som si vypočula kandidátov do EP. Ale bola som už predtým rozhodnutá. Dlhodobo viem, koho chcem voliť a to je pre mňa podstatné,“ povedala pani Alžbeta.

Na voľbách sa pravidelne zúčastňuje aj 50-ročný František z Rajeckých Teplíc, ktorý bol tiež jedným z mála dopoludňajších voličov. „Usilujem sa pravidelne voliť. Mám dlhodobo vybrané. Kampani sa veľmi nevenujem, lebo volím rovnako a veľmi ju nesledujem,“ skonštatoval František.

Primátor mesta Rajecké Teplice Peter Dobeš vhadzuje hlasovací do urny vo voľbách do Európskeho parlamentu vo volebnej miestnosti v meste Rajecké Teplice v sobotu 24. mája 2014.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Kúpeľné mesto Rajecké Teplice má podľa primátora Petra Dobeša zhruba 2150 oprávnených voličov, ktorí môžu odovzdať hlasy v troch volebných miestnostiach. Dve sú priamo v mestskom úrade a tretia v miestnej časti Poluvsie. „Sme nielen centrom turistického ruchu, ale aj kúpeľným mestom a chodia aj voliči s voličskými preukazmi. Nie sú to len pacienti, ale i návštevníci, hostia, turisti. Dnes je krásny deň, preto určite očakávame väčší počet ľudí. Máme tu viacero podujatí, takže sa určite nájdu ľudia, ktorí nebudú stíhať doma odvoliť a prídu s voličskými preukazmi. My sme vydali zhruba dve desiatky voličských preukazov,“ dodal Dobeš.

Na severozápade Slovenska sa začali voľby bez problémov

Vo volebných obvodoch Žilina, Martin a Čadca sa začali voľby do Európskeho parlamentu (EP) bez problémov a všetkých 433 volebných miestností otvorili o 7. hodine. TASR informovali zapisovatelia a členovia obvodných volebných komisií.

Vo volebnom obvode Martin, ktorý zahŕňa okresy Martin a Turčianske Teplice, môžu podľa zapisovateľky Obvodnej volebnej komisie Viery Toporovej voliči odovzdať hlas v 135 volebných miestnostiach.

Členovia Obvodnej volebnej komisie v Čadci podľa vedúcej odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Čadci Renáty Golisovej už zmonitorovali situáciu v niekoľkých z 80 volebných miestností a nezaznamenali žiadne problémy.

Volebný obvod Žilina zahŕňa podľa zapisovateľky Obvodnej volebnej komisie v Žiline Viery Šutákovej okresy Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto. V žilinskom obvode môžu voliči odovzdať hlas v 160 volebných miestnostiach, v bytčianskom obvode v 33 volebných miestnostiach a v obvode Kysucké Nové Mesto v 25 volebných miestnostiach.

V eurovoľbách v júni 2009 dosiahla volebná účasť v obvode Žilina 20,56 percenta, v obvode Čadca 14,31 percenta a v obvode Martin 20,71 percenta.

V najväčšej oravskej obci očakávajú viac voličov večer

Starosta najväčšej oravskej obce Zákamenné s približne 5300 obyvateľmi a štyrmi volebnými okrskami Milan Vrábeľ očakáva, že zatiaľ veľmi nízka účasť voličov sa aspoň čiastočne zlepší v podvečerných hodinách, keď sa obyvatelia vrátia domov z poľných prác či turistiky.

"Nechcel by som už krátko popoludní vynášať predčasné závery, hoci sú všeobecne jasné signály, že účasť voličov bude značne nižšia ako na iných tohtoročných voľbách. Musíme si počkať do večera, lebo pekné, doslova už letné počasie vylákalo mnoho ľudí do prírody," uviedol pre TASR.

Zároveň pripomenul, že je určite na škodu veci, ak väčšina obyvateľstva SR neprikladá význam voľbám do Európskeho parlamentu. "Nikomu vari netreba ani zložitejšie vysvetľovať, že v Bruseli sa rozhoduje o mnohom, čo sa nás bytostne dotýka, preto by naši zástupcovia mali mať silný mandát," zdôraznil.

"Ani ja si neviem vysvetliť, kde sa nabral trend, že práve o tieto voľby má verejnosť veľmi malý záujem. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, spoločná legislatíva EÚ nás významne ovplyvňuje a stačí si uvedomiť, čo znamená možnosť čerpať financie na rozvojové projekty z eurofondov," dodal starosta Zákamenného.