Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Žilinský kraj

Žilina zrevitalizuje vnútroblok na Hlinách I

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

S revitalizáciou vnútrobloku na Hlinách I by sa malo začať na jeseň tohto roka a práce by mali trvať sedem mesiacov.

Žilina 27. júla (TASR) – Na žilinskom sídlisku Hliny I zrevitalizuje mesto ďalší vnútroblok. Zásluhou eurofondov prejde obnovou verejný priestor pri križovatke ulíc Komenského a Juraja Fándlyho. Vznikne tu nová multifunkčná plocha určená pre oddych, zábavu i rôzne športové aktivity. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Barbora Zigová.

Podstatnú časť vnútrobloku na Hlinách I podľa hovorkyne v súčasnosti tvorí staré basketbalové ihrisko. Revitalizáciou sa odstráni prevažujúca asfaltová plocha a vytvorí sa trávnik s vysokou zeleňou. "Vo zvyšnej časti vznikne viacero funkčných častí. Najmenší sa môžu tešiť na nové detské ihrisko s pieskoviskom, hojdačkami, šmýkačkou. Tých starších určite poteší workout aréna a spevnená plocha s kardio strojmi na cvičenie pre seniorov," uviedla.

Žilinský primátor Peter Fiabáne načrtol, že navrhované riešenie plánovanej revitalizácie vychádza z myšlienky vniesť niektoré časti voľnej krajiny do mestského prostredia. "Zároveň chceme využiť priestor dnes asfaltovej plochy na športovo-oddychové zóny pre rôzne vekové kategórie,“ dodal.

Po revitalizácii budú súčasťou priestoru dve nové športové plochy, a to streetbalové ihrisko a volejbalové ihrisko so športovým akrylátovým farebným povrchom, ktorý bude tlmiť nárazy a prispeje tak k zníženiu hluku.

"Časť prírody do vnútrobloku prinesie nová vegetácia. Tá doplní pôvodnú vysokú zeleň, ktorá je v súčasnosti v dobrom stave. Vysadia sa nové stromy a trávnik, vytvorí sa herný kopec pre deti a vzniknú záhony s trvalkami, ktoré celý priestor zatraktívnia," priblížila hovorkyňa. V rámci obnovy sa počíta aj s opravou oplotenia. Poškodené časti doplnia a celý plot ošetria a natrú.

Výmenou prejdú tiež zábrany proti parkovaniu. Súčasné chátrajúce vymení samospráva za nové. Pribudnú i nové sušiaky na bielizeň a prístrešok na smetné nádoby. Modernizovať sa bude aj pôvodné osvetlenie. Súčasných sedem lámp nahradia nové ekologické a ich počet sa navýši na 13.

S revitalizáciou vnútrobloku na Hlinách I by sa malo začať na jeseň tohto roka a práce by mali trvať sedem mesiacov. Investícia si vyžiada takmer 200.000 eur, pričom približne 10.500 eur zaplatí samospráva z rozpočtu. O zámere obnovy tohto priestoru informovala radnica obyvateľov sídliska na stretnutí koncom júna, na ktorom celý projekt spolu s vizualizáciou prezentovala. „Každý jeden projekt obnovy verejného priestoru chceme ešte pred samotnou realizáciou predstaviť a skonzultovať s verejnosťou. Naším cieľom je, aby sa dotknutí obyvatelia s projektom zžili a aby sme priamo od nich počuli, čo vo svojom okolí potrebujú a čo im naopak možno prekáža,“ vysvetlil žilinský primátor.