Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Žilinu má s Rajeckou dolinou spojiť nová cyklomagistrála

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Cyklotrasa povedie popri rieke Rajčianka a cez obce Lietavská Lúčka a Porúbka.

Žilina 13. marca (TASR) – Spojiť Žilinu s Rajeckou dolinou je zámerom projektu Rajeckej cyklomagistrály, ktorý pripravuje Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v spolupráci s ďalšími partnermi. TASR o tom informovala hovorkyňa ŽSK Hana Danová.

Projekt Rajeckej cyklomagistrály má podľa nej v prvej etape spojiť Žilinu a Rajecké Teplice cyklotrasou, ktorá povedie popri rieke Rajčianka a cez obce Lietavská Lúčka a Porúbka. "O projekte vybudovania cyklotrasy medzi Žilinou a Rajeckou dolinou sa hovorí už dlho. Súčasná dopravná situácia na ceste I/64 nie je pre cyklistov bezpečná. Aj preto samosprávny kraj oslovil starostov a primátorov dotknutých miest a obcí. Na úvodnom koordinačnom stretnutí vyjadrili plnú podporu myšlienke Rajeckej cyklomagistrály, ako aj ochotu participovať na príprave projektu," povedal predseda ŽSK Juraj Blanár.

Hovorkyňa ŽSK doplnila, že na stretnutí sa okrem zástupcov samosprávneho kraja a Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj (KOCR ŽTK) zúčastnili aj primátor Rajeckých Teplíc Peter Dobeš, starosta Lietavskej Lúčky Marian Sliviak, starosta obce Porúbka Milan Janura a zástupcovia mesta Žilina. "V ďalšej fáze prípravy projektu navrhneme trasovanie magistrály a do konca tohto roku by mala byť ukončená aj celková projektová dokumentácia. Potom sa môžeme uchádzať o eurofondy v novom programovom období, ktoré by malo byť zamerané aj na podporu projektov v oblasti cyklistickej dopravy," informoval predseda KOCR ŽTK Jozef Štrba s tým, že nová cyklotrasa by prispela k zvýšeniu atraktivity Rajeckej doliny a podpore cestovného ruchu.

V Žilinskom kraji sa podľa Danovej nachádza najväčší počet cykloturistických chodníkov spomedzi všetkých slovenských krajov (2890 kilometrov). Zároveň je tu štvrtina z celkovej dĺžky registrovaných cyklistických a turistických trás na území Slovenska. "ŽSK preto dlhodobo venuje zvýšenú pozornosť budovaniu nových a obnove existujúcich cyklistických chodníkov na jeho území. Po úspešne zrealizovanom projekte Bystrickej cyklomagistrály na Kysuciach a Hradnej cyklomagistrále, spájajúcej Budatínsky a Strečiansky hrad, prichádza samosprávny kraj s myšlienkou Rajeckej cyklomagistrály," uzatvorila hovorkyňa ŽSK.