Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Žilina chce v roku 2015 začať rekonštrukciu Námestia Andreja Hlinku

V tomto roku chce mesto vypísať autorskú súťaž na architektonickú štúdiu a vzápätí pokračovať verejným obstarávaním a súťažou na projekt.

Žilina 2. februára (TASR) – Mesto Žilina chce v roku 2015 začať rekonštruovať Námestie Andreja Hlinku a nadviazať tak na rekonštrukciu Národnej ulice. Podľa primátora Žiliny Igora Chomu si rekonštrukcia môže vyžiadať investíciu až 2,5 milióna eur.

Doplnil, že v tomto roku chce mesto vypísať autorskú súťaž na architektonickú štúdiu a vzápätí pokračovať verejným obstarávaním a súťažou na projekt. „V rámci projektu chceme vymeniť dlažbu, povenovať sa dispozícii celého námestia a dôstojne umiestniť sochu Andreja Hlinku. Popasovať sa chceme aj so starou fontánou a riešiť niektoré staré stromy. Odborníci musia povedať, či tam budú alebo nebudú,“ informoval Choma.

Námestie A. Hlinku je podľa neho dominantnou časťou Žiliny, preto si mesto jeho rekonštrukciu zaslúži. „Vo veľmi hrubom odhade predpokladám, že by to mohlo byť až 2,5 milióna eur, keďže pôvodný rozpočet Národnej ulice bol 800.000 eur. Tento rok chceme urobiť projektovú dokumentáciu, súťaž a všetko, čo s tým súvisí. Do realizácie by sme sa mohli pustiť možno v druhej polovici roku 2015,“ dodal žilinský primátor.