Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Vo Važci odhalili tabuľu s menami všetkých farárov ECAV od roku 1545

Na archívnej snímke tabuľa na prvej budove Matice slovenskej v Martine , ktorú postavili v rokoch 1864-65. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Slávnostne ju odhalil Miestny odbor Matice slovenskej vo Važci v spolupráci s Evanjelickým cirkevným zborom pri príležitosti 470. výročia založenia cirkevného zboru v obci.

Važec 26. októbra (TASR) - Mená všetkých farárov pôsobiacich od roku 1545 v Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v hornoliptovskej obci Važec sú od nedele 25. októbra na pamätnej tabuli v tamojšom kostole. Slávnostne ju odhalil Miestny odbor Matice slovenskej (MO MS) vo Važci v spolupráci s Evanjelickým cirkevným zborom pri príležitosti 470. výročia založenia cirkevného zboru v obci.

"Na tabuli sú mená všetkých 28 farárov, ktorí tu pôsobili. Zosumarizoval ich miestny historik Michal Hyben zaoberajúci sa históriou obce. Ľudia sa veľmi tešili, že sa to uskutočnilo, je to pekná myšlienka," vysvetlila pre TASR predsedníčka MO MS vo Važci Margita Hybenová.

Pri výrobe tabule mysleli aj do budúcna. "Samozrejme, nechali sme tam voľné miesto, aby sa dali dopisovať aj ďalšie mená," doplnila predsedníčka MO MS vo Važci. Finančné náklady na realizáciu projektu predstavujú viac ako 300 eur, prostriedky vynaložila Matica slovenská.

MO MS vo Važci od svojho založenia v roku 1990 pracuje najmä v oblasti kultúry. "My sme garantom celej kultúry v obci, pretože robíme plán, ktorému sa ostatní prispôsobia. V podobných aktivitách chceme pokračovať aj v budúcnosti," dodala Hybenová.