Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Vo vysokohorskom teréne trvá druhý lavínový stupeň

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

V stredu ráno prevládalo na horách jasné počasie s inverziou, fúkal mierny severozápadný vietor so silou tri až šesť, v nárazoch do desať metrov za sekundu.

Liptovský Hrádok 8. januára (TASR) - Vo vysokohorskom teréne slovenských pohorí trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená, ale lavínové nebezpečenstvo je značne lokálne. Viaže sa najmä na vyššie položené žľaby a sedlá východných a južných orientácií. Na takýchto miestach sa môžu nachádzať menej stabilné snehové dosky a vankúše, pričom je možné ich uvoľnenie pri veľkom dodatočnom zaťažení," upozornil Buliak. Lokálne, na slnkom osvietených svahoch, môžu podľa neho strácať stabilitu aj vetrom nafúkané dosky.

V stredu ráno prevládalo na horách jasné počasie s inverziou, fúkal mierny severozápadný vietor so silou tri až šesť, v nárazoch do desať metrov za sekundu. Za predchádzajúcu periódu sneženia pripadlo od desať do 40 centimetrov nového suchého snehu.