Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Na symbolickom cintoríne vo Vrátnej spomínali na obete Malej Fatry

Na snímke pohľad z vrchu Suchý s krížom, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

O vytvorenie symbolického cintorína vo Vrátnej sa zaslúžila Horská záchranná služba.

Terchová 25. októbra (TASR) – Na symbolickom cintoríne vo Vrátnej si dnes horskí záchranári, horolezci, obyvatelia Terchovej a príbuzní pripomenuli pamiatku obetí horských nešťastí, ktoré prišli o život v Malej Fatre.

Od vzniku symbolického cintorína v roku 1998 podľa náčelníka Oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra Juraja Ondruša prišlo v Malej Fatre o život 31 ľudí, pripomínajú ich pamätné tabule na symbolickom cintoríne.

„Dnes sme sa na symbolickom cintoríne vo Vrátnej stretli na pietnej spomienke osemnásty raz, za posledný rok zahynuli v Malej Fatre štyria ľudia. Od roku 1957, keď sa začala robiť štatistika obetí Malej Fatry, prišlo v jej horách o život už 89 ľudí,“ priblížil Ondruš.

O vytvorenie symbolického cintorína vo Vrátnej sa zaslúžila Horská záchranná služba. Hlavným dôvodom bolo prejavenie úcty k obetiam hôr, ako aj pre poučenie a varovanie návštevníkov hôr. HZS chcela sústrediť na jedno miesto tabule a symboly, ktoré príbuzní a pozostalí umiestňovali na rôznych miestach v horstve. Symbolický cintorín otvorili a posvätili v duchu motta Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu 25. júla 1998.

Malá Fatra sa rozprestiera v severozápadnej časti Slovenska od Strečna k Zázrivskej doline. Je ohraničená Žilinskou kotlinou a riekami Varínka, Váh, Orava a Zázrivka. Hlavný hrebeň Krivánskej Malej Fatry je dlhý 43 km. Je to horský hrebeň s mnohými vedľajšími výbežkami, svahmi, skalnatými úsekmi a široko rozprestretými dolinami.