Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Svetelné umelecké korzo spestrí v lete centrum Liptovského Mikuláša

Dve desiatky originálnych svietiacich výtvorov mladých umelcov na stĺpoch verejného osvetlenia pripomínajú významné liptovské osobnosti.

Liptovský Mikuláš 2. júna (TASR) – Jedna zo vstupných ulíc centrálnej pešej zóny v Liptovskom Mikuláši sa počas začínajúcej letnej sezóny premenila na svetelné umelecké korzo. Dve desiatky originálnych svietiacich výtvorov mladých umelcov na stĺpoch verejného osvetlenia pripomínajú významné liptovské osobnosti.

„Takýmto netradičným spôsobom chceme miestnych obyvateľov i turistických návštevníkov pritiahnuť späť do nepríjemne vyľudneného centra, lebo ich odtiaľ v poslednom období výrazne odlákali rozrastajúce sa obchodné centrá na periférii mesta,“ uviedol spoluautor projektu, vysokoškolský študent Andrej Medla.

Vedúca mestského oddelenia kultúry Dana Guráňová zdôraznila, že to nie je osamelý počin. „Veľmi vhodne zapadá do nášho celoročného projektu Liptovský Mikuláš 2014 – Mesto umenia. Odvážne sme sa podujali vyniesť umenie z interiérov kultúrnych inštitúcií priamo do ulíc, čo najbližšie medzi ľudí,“ vysvetlila.

„Naše mesto sa má čím právom popýšiť, lebo jeho história je bytostne spätá s kultúrnym dianím, umením a množstvom významných osobností zapísaných veľkým písmom do dejín slovenskej literatúry, divadelníctva, výtvarného umenia či hudby,“ dodala hovorkyňa liptovskomikulášskej radnice Slávka Kellová.