Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Na Hradné hry v Strečne zavítajú šermiari aj staré remeslá

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Súčasťou Hradných hier bude streľba z ľahkého poľného dela, ktorú predvedie Klub vojenskej histórie Turiec a improvizačná scénka Časostroj divadla Kapor na scéne.

Žilina 9. augusta (TASR) – Na Hradných hrách Žofie Bosniakovej v historických priestoroch hradu Strečno sa predstavia 12. augusta šermiari a návštevníci uvidia ukážky starých remesiel či zbraní. TASR o tom informovala Michaela Koláriková z oddelenia práce s verejnosťou Považského múzea v Žiline.

Doplnila, že na hrade Strečno vystúpi Skupina historického šermu Bojník. "Predvedie stredoveké hry a na nádvorí šermiarske žartovné výstupy. V priestoroch hradu bude tiež Cech Terra de Selinan. Návštevníkom ukáže rôzne zbrane a zbroj, ktoré si budú môcť vyskúšať. Predstavia aj staré remeslá – sviečkar, krajčírka, maliar, pisár a v hradnej kuchyni južného paláca bude ukážka stolovania," informovala Koláriková.

Súčasťou Hradných hier bude streľba z ľahkého poľného dela, ktorú predvedie Klub vojenskej histórie Turiec a improvizačná scénka Časostroj divadla Kapor na scéne. "Počas celej sezóny môžu návštevníci hradu nahliadnuť do stredovekého tábora s lukostreľbou, čaká ich tiež kuchyňa s ochutnávkou alebo kováčska vyhňa. Na javisku amfiteátra v stredovekej dedine Paseka pod hradom bude umelecká výstava malieb Daniely Krajčovej a Štefánie Klenovičovej v 'Galérii Kyslík'. Ide o jednodňovú výstavu za prítomnosti samotných autorov," dodala Koláriková.