Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

P. Žiga navštívil po veternej kalamite Tatranský národný park

Na snímke čata údržbárov trolejového vedenia opravuje spadnuté a poškodené troleje na električkovej trati Tatranských elektrických železníc neďaleko Vyšných Hágov vo Vysokých Tatrách 17. mája 2014. Foto: TASR/ Oliver Ondráš

Minister potvrdil, že spôsobené škody najmä na turistických chodníkoch sú porovnateľné s nezabudnuteľnou ničivou kalamitou z 19. novembra 2004.

Podbanské 17. mája (TASR) – Minister životného prostredia Peter Žiga počas dnešnej pracovnej návštevy Tatranského národného parku, postihnutého veternou kalamitou, potvrdil, že spôsobené škody najmä na turistických chodníkoch sú porovnateľné s nezabudnuteľnou ničivou kalamitou z 19. novembra 2004.

"Táto veterná kalamita síce napáchala na porastoch menšie škody ako vtedy, podľa prvých odhadov predstavujú približne 80.000 m3, čo je asi 100.000 stromov, ale škody na turistických chodníkoch, cestách a možnostiach sa dopravovať v rámci Tatier sú porovnateľné," spresnil s tým, že epicentrom boli Vyšné Hágy.

Zavalená hlavná cesta medzi Podbanským a Hágmi bude podľa neho sprístupnená začiatkom budúceho týždňa. "Chcem vyzvať všetkých obyvateľov Vysokých Tatier aj turistov, aby rešpektovali pokyny a v najbližších dňoch nevstupovali v záujme vlastnej bezpečnosti do lesa," zdôraznil minister.



"Ide o mimoriadnu situáciu v našom najväčšom národnom parku, preto som pripravený po vyčíslení škôd uvoľniť z Environmentálneho fondu všetky dostupné finančné prostriedky nevyhnutné na obnovu poškodených tatranských biotopov a turistických chodníkov," uistil minister životného prostredia.