Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Na SOŠE v Liptovskom Hrádku otvorili nové múzeum výpočtovej techniky

Foto: Printscreen TASR

V múzeu sa nachádzajú oddelenia zamerané na históriu výpočtovej techniky v školstve, vývoj telekomunikačnej techniky a elektrotechniky rôzneho druhu.

Liptovský Hrádok 22. októbra (TASR) - Múzeum výpočtovej techniky dnes slávnostne otvorili na Strednej odbornej škole elektrotechnickej (SOŠE) v Liptovskom Hrádku pri príležitosti 40. výročia založenia výpočtového strediska na tejto škole.

"Nebol lepší termín, ako spojiť to so 40. výročím založenia výpočtového strediska, pretože škola s tým výpočtovým strediskom žije. A ktorá škola sa môže pochváliť, že mala prvý číslicový počítač v Československu? Na to sa dá teraz pekne nadväzovať," informoval riaditeľ SOŠE Milan Daniš.



V múzeu sa nachádzajú oddelenia zamerané na históriu výpočtovej techniky v školstve, vývoj telekomunikačnej techniky a elektrotechniky rôzneho druhu. "Múzejné zbierky vznikali postupne. Zapojili sme do toho žiakov, ktorí doniesli najstaršie elektrotechnické predmety, aké majú v rodine. Za úlohu tiež mali to sfunkčniť. Žiakov motivujeme, aby prispeli a oni to berú tak, že to múzeum je ich," dodal Daniš.

"Prvé počítače boli väčšie ako miestnosti, slúžili hlavne na inštruktáž žiakov. Pamätám si, že žiaci sem chodili na prax z celého kraja. Okrem toho sme robili pre rôzne externé firmy," spomína si na fungovanie výpočtového strediska Peter Líška, bývalý vedúci prevádzky.