Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

Štátna ochrana prírody sa zapojila do rokovaní k situácii s medveďmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR František Iván

Situácia v Liptovskom Mikuláši a priľahlých obciach po nedeľňajšom (17. 3.) útoku medveďa je podľa štátnych ochranárov plne pod kontrolou zasahujúcich zložiek.

Liptovský Mikuláš 22. marca (TASR) - Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR sa zapojila do rokovaní okresných krízových štábov k mimoriadnej situácii s problémovými medveďmi. Generálny riaditeľ ŠOP Štefan Kysel v piatok uviedol, že spoluprácou všetkých zapojených zložiek vedia rýchlo a efektívne konať a zabezpečiť tak obyvateľom podhorských regiónov bezpečnosť i ochranu.

"Naším cieľom nie je vyvolávanie strachu u obyvateľstva, ale nastavenie funkčného krízového manažmentu v prípade, že sa podobná situácia ako v Liptovskom Mikuláši bude opakovať aj v iných slovenských obciach či mestách," poznamenal Kysel.

Situácia v Liptovskom Mikuláši a priľahlých obciach po nedeľňajšom (17. 3.) útoku medveďa je podľa štátnych ochranárov plne pod kontrolou zasahujúcich zložiek. Ubezpečili, že život a pohyb v meste aj jeho okolí je bezpečný. Zásahový tím v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami organizuje 24-hodinové hliadky.

ŠOP zároveň informovala, že koncom februára spolu s envirorezortom pripravili manuál pre ochranný odstrel medveďa na Slovensku. Ten popisuje postupy jednotlivých zložiek od prijatia hlásenia o výskyte medveďa v blízkosti ľudských obydlí až po elimináciu problémového jedinca. Situácia z uplynulého víkendu podľa štátnych ochranárov potvrdila skutočnosť, že manuál má zmysel, pretože vôbec prvýkrát dokážu rýchlo a efektívne spolupracovať predstavitelia samosprávy, polície, štátni ochranári a poľovníci.

Obyvateľov, ktorí spozorujú medveďa v intraviláne alebo jeho bezprostrednej blízkosti ŠOP žiada, aby túto skutočnosť oznámili na existujúce čísla tiesňového volania 112, prípadne 158 a 155. Prostredníctvom centrálneho záchranného integrovaného systému sa tak o výskyte medveďa dozvie nielen polícia, ale aj Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý vyhodnotí ďalší postup.