Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Solárna elektráreň bude slúžiť predovšetkým ako učebná pomôcka

Solárna elektráreň Foto: TASR/AP

Stredná odborná škola elektrotechnická (SOŠE) v Liptovskom Hrádku uviedla dnes oficiálne do riadnej prevádzky novovybudovanú solárnu elektráreň.

Liptovský Hrádok 26. marca (TASR) – Stredná odborná škola elektrotechnická (SOŠE) v Liptovskom Hrádku uviedla dnes oficiálne do riadnej prevádzky novovybudovanú solárnu elektráreň. Zariadenie s výkonom do 3 kWh bude zdrojom elektriny pre školské servery, ale predovšetkým bude slúžiť ako učebná pomôcka.

"Viac rokov sme sa snažili, aby sme niečo takéto mali a konečne sa nám to podarilo. Dôležitá bola výdatná pomoc viacerých okolitých firiem. Pracujú v nich mnohí naši úspešní absolventi, ktorí nám vyšli ochotne v ústrety," uviedol pre TASR riaditeľ SOŠE Milan Daniš s tým, že celkové náklady dosiahli sumu 6000 eur.

Zároveň zdôraznil, že združením mimorozpočtových prostriedkov vrátane nadačného príspevku získali jedinečnú praktickú učebnú pomôcku. "Dvaja šikovní tretiaci skonštruovali sekundárne monitorovanie, aby sme mohli činnosť elektrárne kontrolovať prostredníctvom internetu kedykoľvek a odkiaľkoľvek," vysvetlil Daniš.

"Zobrali sme to ako výzvu využiť nadobudnuté vedomosti a zdokonaliť sa v tejto problematike. Verím, že nám to pomôže aj pri hľadaní zamestnania," dodal Jakub Gordoš, ktorý so spolužiakom Tomášom Kuraňkom postúpil so spomínaným projektom do celoštátneho finále súťaže o využívaní alternatívnych zdrojov Enersol SK.