Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

SNK pripravila k 70. výročiu oslobodenia interaktívnu výstavu

Slovenská národná knižnica. Foto: FOTO SNK

Slávnostne ju otvoria vo štvrtok 14. mája a potrvá do 30. júna.


Martin 8. mája (TASR) – Slovenská národná knižnica (SNK) pripravila v priestoroch Literárneho múzea v Martine pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny interaktívnu výstavu Živí a mŕtvi – Slovo ako zbraň. Slávnostne ju otvoria vo štvrtok 14. mája a potrvá do 30. júna.

"Návštevníci získajú prostredníctvom autentických zbierkových predmetov knižničného, archívneho, výtvarného a audiovizuálneho fondu našich špecializovaných pracovísk celistvý obraz slovenskej literatúry v období fašistického útlaku," uviedla hovorkyňa SNK Katarína Mažáriová.

Výstava predstaví aj tvorbu z povojnového obdobia orientovanú na druhú svetovú vojnu a Slovenské národné povstanie. "Vystavené predmety zvýrazňujú súvislosti medzi spoločenskými udalosťami a literárnou tvorbou, poukazujú na zásahy politiky, ideológie a propagandy do umenia," pokračovala Mažáriová.

Zároveň pripomenula, že pri príležitosti 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny v Európe ponúka Literárny archív SNK širokej čitateľskej verejnosti vďaka projektu Digitálna knižnica a digitálny archív útržky z dobových dokumentov, autorsky voľných historických fotografií a výstrižkov z dobovej tlače.