Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Rozsiahla rekonštrukcia mení synagógu v Ružomberku na kultúrne centrum

Pokračujúca rozsiahla rekonštrukcia premieňa starý objekt židovskej synagógy v Ružomberku na kultúrne koncertné a výstavné centrum. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Nevyhnutné úpravy bude musieť podstúpiť aj bezprostredné okolie historickej budovy.

Ružomberok 12. februára (TASR) – Pokračujúca rozsiahla rekonštrukcia premieňa starý objekt židovskej synagógy v Ružomberku na kultúrne koncertné a výstavné centrum. Tamojšia radnica vyčlenila podľa informácií hovorkyne Michaely Milej na tento projekt z mestskej pokladnice celkovo približne 800.000 eur.

Samotným rekonštrukčným prácam predchádzalo niekoľkoročné prípravné úsilie, ktorého výsledkom bolo uzatvorenie dohody medzi predstaviteľmi mesta a Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR o dlhodobom prenájme synagógy na spomínané účely za symbolickú cenu.



Súčasťou rekonštrukcie je aj nová prístavba

Pokračujúca rozsiahla rekonštrukcia premieňa starý objekt židovskej synagógy v Ružomberku na kultúrne koncertné a výstavné centrum.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Súčasťou rozsiahlej rekonštrukcie architektonicky vzácnej národnej kultúrnej pamiatky z druhej polovice 19. storočia je aj vybudovanie prístavby, ktorá bude slúžiť ako potrebné zázemie pre účinkujúcich i návštevníkov. Nevyhnutné úpravy bude musieť podstúpiť aj bezprostredné okolie historickej budovy.

"Viacero miestnych umelcov a občianskych združení sa na nás neustále obracia so záujmom o takýto mestský kultúrny stánok. Práve rekonštrukciou synagógy získame ideálny priestor na výstavy, hudobné koncerty či divadelné predstavenia malých javiskových foriem," dodal ružomberský primátor Ján Pavlík.