Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Žilinský kraj

Podujatie Láska na dedine predstaví ľúbostné zvykoslovie v minulosti

Na snímke folklórny súbor Kriváň počas podujatia Láska na dedine v Múzeu slovenskej dediny (MSD) Martin dňa 28. aprila2024. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pre najmenších návštevníkov bude pripravená tvorivá dielňa, kde si budú môcť vlastnoručne vyrobiť kvietky z krepového papiera či mládenecké pierko.

Martin 28. apríla (TASR) - Ľúbostné zvykoslovie v minulosti na vidieku predstavia v nedeľu v Slovenskom národnom múzeu (SNM) - Múzeu slovenskej dediny v Martine. Podujatie Láska na dedine zároveň odštartuje tohtoročnú letnú sezónu. Informovala o tom Zdenka Čerňanská zo SNM.

"Tradičná dedinská etiketa prikazovala, aby láska bola skromná. Nesmela byť okázalá, ani sa nemala prejavovať na verejnosti," uviedla Čerňanská.

Návštevníci sa podľa nej dozvedia, ako sa kedysi stavali máje na Kysuciach v podaní Folklórneho súboru (FS) Drevár z Krásna nad Kysucou. Svadobné zvyky predstaví FS Kriváň v pásme Svadobná odobierka a čepčenie. V ľúbostnej poradni Nečarovaný ženích jak nemastený hrach predstavia rady a magické praktiky, ktoré mali pomôcť v ľúbostných záležitostiach.
Na snímke folklórny súbor Kriváň počas podujatia Láska na dedine v Múzeu slovenskej dediny (MSD) Martin dňa 28. aprila2024.
Foto: TASR - Erika Ďurčová

Pre najmenších návštevníkov bude pripravená tvorivá dielňa, kde si budú môcť vlastnoručne vyrobiť kvietky z krepového papiera či mládenecké pierko. Súčasťou podujatia budú aj evanjelické služby Božie v kostole z Rudna o 13.30 h.

Súčasťou programu (10.00 - 16.00 h) bude aj predaj ľudovoumeleckých výrobkov, občerstvenie v krčme z Oravskej Polhory či výstava Čo ste o svadbe nevedeli.