Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Oravské folklórne leto vyvrcholí slávnosťami pod Roháčmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Festival je najstarším, najväčším, najznámejším podujatím tradičnej kultúry na Orave.

Zuberec 2. augusta (TASR) – Tohtoročné Oravské folklórne leto vyvrcholí 44. Podroháčskymi folklórnymi slávnosťami v Zuberci a Oravskom Bielom Potoku, ktoré sa začínajú v piatok a potrvajú do nedele 4. augusta. Na trojdňový medzinárodný festival organizátori pozvali viac ako tisíc účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska, Srbska, Anglicka a Bieloruska.

„Areál amfiteátra v Zuberci – Brestovej a Múzeum oravskej dediny prilákajú každoročne tisícky návštevníkov. Preto veríme, že tomu bude tak aj tento rok. Vystúpenia päťdesiatky pozvaných folklórnych súborov a skupín, jarmok ľudových remesiel, výstavy, školy tanca, množstvo stánkov a atrakcií i samotné príjemné prírodné prostredie - to sú lákadlá, ktoré robia z Podroháčskych folklórnych slávností najnavštevovanejšie kultúrne podujatie na Orave,“ priblížil riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.

V piatok večer sa začína program slávností krojovaným sprievodom zo stredu obce na ihrisko v Oravskom Bielom Potoku. Na 19.30 h je pripravená Privítanka a na 20.00 h úvodný program zahraničných hostí. Súčasne sa o 19.00 h hodine v Zuberci na Námestí sv. Vendelína na muzikantskom pódiu začína program vyhrávaním ľudových hudieb. Festivalové dianie v Zuberci sa o 20.00 h presunie do kultúrneho domu, kde je pre záujemcov pripravená tanečná škola.

V sobotu 3. augusta sa program začne o 12.00 h v Múzeu oravskej dediny otvorením výstav OKS a Oravského múzea Lepší čepiec než vrkoč a Úprava a pokrývka hlavy v minulosti. Na pódiu zuberského skanzenu sa v programe Brestová v tanci predstavia tanečníci a muzikanti folklórneho kolektívu Brestová. Sprievod krojovaných skupín Na zvonici zvonia presunie o 13.30 h festivalový program do areálu amfiteátra. „Tam sa po slávnostnom otvorení predstavia folklórne súbory z Oravy, Košíc, Nového Mesta nad Váhom a Srbska v programe Domáci i rodáci,“ doplnil Žabenský.

Program oravských folklórnych skupín Po práci pri zábave podľa riaditeľa OKS prinesie pohľad na aktuálnu tvorbu v regionálnom folklórnom hnutí. Regionálny program Z Gemera a Malohontu ponúkne prierez tvorbou folklórnych skupín Lykovec z Revúcej a Folklórnej skupiny z Revúčky, detského folklórneho súboru Mladosť a folklórneho súboru Vepor z Klenovca. Večerný program vyvrcholí profilovým vystúpením folklórneho súboru Ekonóm z Bratislavy a nočnou tancovačkou na lúke pri kolibe.

„Z nedeľnej ponuky zaujmú nielen sviatočná furmanka, ktorá spríjemní ráno cestu z Habovky do Brestovej, sviatočná svätá omša v skanzene v Zuberci, ale aj program v amfiteátri. O 10.30 h na javisku vystúpia folkloristi zo Zuberca, Habovky a z Oravského Bieleho Potoka. V detskom programe sa na jarmok a remeslá zahrajú súbory z Lokce, Podbiela, Zuberca, Štefanova nad Oravou, Oravskej Polhory a Martina,“ načrtol riaditeľ OKS.

Popoludní budú podoby slovenského folklóru prezentovať krajanské súbory Šmykňa z Českej republiky, Morena z Anglicka, Petrovčan z Báčskeho Petrovca a Zvolen z Kulpiny v Srbsku. „Program Žilinského samosprávneho kraja pod záštitou predsedníčky Eriky Jurinovej o 13.30 h ponúkne tanečné, hudobné i zvykoslovné podoby pltníckej tradície v podaní skupín a súborov zo Žiliny, Krpelian, Liptovského Mikuláša a Nižnej,“ uviedol Žabenský s tým, že Podroháčske folklórne slávnosti vyvrcholia galaprogramom, v ktorom sa predstaví prierez toho najlepšieho z troch dní festivalu.

V sobotu bude súčasťou festivalu 28. oravský tradičný jarmok oživených remesiel. Nedeľa v zuberskom skanzene bude patriť výstavám inštalovaným v objektoch múzea a škole tanca.

Festival je najstarším, najväčším, najznámejším podujatím tradičnej kultúry na Orave. Je vyvrcholením celoročného snaženia a práce vedúcich i členov folklórnych kolektívov a nositeľom rozličných podôb doposiaľ uchovanej tradičnej ľudovej kultúry.