Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

Zriadenie obecnej polície v Nižnej nenašlo podporu v zastupiteľstve

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pred časom sprevádzkovali v obci monitorovací kamerový systém, ku ktorému by sa hodil aspoň jeden obecný policajt.

Nižná 20. marca (TASR) – Starosta rozrastajúcej sa štvortisícovej oravskej obce Nižná Jaroslav Rosina sa už tri roky snaží presvedčiť miestne zastupiteľstvo o užitočnosti zriadenia obecnej polície. Ročný rozpočet na jej prevádzku, ktorú by zabezpečoval jeden príslušník, sa predpokladá na úrovni 20.000 eur.

"Tento zámer stále živím, no zatiaľ sa mi nepodarilo pomerne jednoznačnými argumentmi získať dostatočnú podporu poslancov, hoci väčšina obyvateľov by túto službu privítala. Pred časom sme sprevádzkovali monitorovací kamerový systém, ku ktorému by sa hodil aspoň jeden obecný policajt," uviedol pre TASR.

Pre samosprávu by to podľa neho malo všestranný prínos. "Úlohou obecného policajta by nebolo iba chodiť po uliciach a dohliadať na poriadok. Robil by aj rôzne správne konania a bol by tak účinnou pomocou pri operatívnejšom výkone samosprávy. Pracovnú dobu by sme mu nastavili podľa reálnych potrieb," pokračoval.

"Oveľa viac ako napríklad v pondelok doobeda by sa uplatnil koncom týždňa vo večerných hodinách. Zámer zriadiť obecnú políciu nie je mojím výmyslom, odporučili mi ho predstavitelia iných mestských i obecných samospráv, kde funguje. Hoci mnohí výrazne zredukovali počty policajtov, služby čo i len jedného si nevedia vynachváliť," dodal starosta Nižnej.