Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Mesto Martin sa zapojí do Európskeho týždňa mobility

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Martin ponúkne bezplatnú MHD aj Deň bez áut.

Martin 13. septembra (TASR) – Mesto Martin sa od 16. do 22. septembra zapojí do aktivít Európskeho týždňa mobility pod heslom Naše ulice – naša voľba. Podľa hovorkyne mesta Zuzany Kalmanovej je cieľom množstva podujatí pre malých i veľkých ukázať, že Martinčanom na životnom prostredí záleží a nemajú problém nechať auto na pár dní doma.

„Naším cieľom je zatraktívniť tematiku ochrany životného prostredia pre obyvateľov a návštevníkov mesta Martin. Samozrejme, chceme všetkých motivovať, aby aspoň tento týždeň nechali auto doma a spoznali mesto iným spôsobom. Som si istý, že pripravené podujatia sú nielen zábavné, ale predovšetkým poučné,“ uviedol primátor mesta Andrej Hrnčiar.

Martinskí žiaci základných škôl sa budú podľa Kalmanovej od utorka (16. 9.) do piatka (19. 9.) oboznamovať so zásadami bezpečnej jazdy na dopravných prostriedkoch na Dopravnom ihrisku Sever. „V utorok štartuje kampaň Jazdime bezpečne a ohľaduplne, v rámci ktorej budú mesto, Turčianska bicyklová skupina JUS a mestská polícia informovať chodcov, cyklistov a korčuliarov o nevyhnutnosti jazdiť a pohybovať sa po komunikáciách zodpovedne, ohľaduplne a opatrne. Žiakov základných škôl takisto poteší stredajšia (17. 9.) a piatková aktivita, v rámci ktorej si s mestskou políciou vyskúšajú usmerňovanie dopravy na najfrekventovanejších priechodoch pre chodcov,“ informovala hovorkyňa mesta Martin.

Doplnila, že kampaň Jazdíme bezpečne a ohľaduplne v piatok na Divadelnom námestí podporia študenti zo SOŠ dopravnej, ktorí predvedú svoj projekt - svetielkujúce korčule. „Po ich vystúpení bude pódium patriť retro i neretro módnej prehliadke Cyklo-Chic či retro-tanečnej škole tanca. Držitelia vodičských preukazov budú môcť celý víkend cestovať zadarmo autobusmi MHD Martin. V nedeľu (21. 9.) sa v areáli SIM v Priekope uskutoční bazár bicyklov a ich príslušenstva a otvorenie prvej martinskej bikerskej dráhy. Počas svetového Dňa bez áut (22. 9.) mesto na ulici M. R. Štefánika a Námestí S. H. Vajanského ukáže, čo všetko sa dá robiť na ulici bez motorového vozidla. Štefánikovu ulicu preto na jeden deň uzatvoríme a postaráme sa, aby ožila súťažami pre deti aj dospelých,“ dodala Kalmanová.