Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Primátor L. Mikuláša obhajuje výstavbu nájomných bytov v rómskej osade

Predseda občianskeho združenia Jesko zaoberajúceho sa rómskou problematikou Dušan Plaček oponoval, že si to vyžaduje oveľa systémovejšie riešenie.

Liptovský Mikuláš 6. februára (TASR) – Liptovskomikulášsky primátor Alexander Slafkovský počas dnešnej pracovnej návštevy tamojšej rómskej osady Hlboké, ktorá má približne 600 obyvateľov, obhajoval pokračujúcu etapovitú výstavbu nízkoštandardných bytových domov predovšetkým ako náhradu za staré mestské nájomné domy určené na asanáciu.

"Potrebujeme riešiť situáciu, ktorá sa tu naakumulovala. Ak chceme staré nevyhovujúce a kapacitne nepostačujúce dočasné stavby zvaliť, musíme najskôr postaviť niečo nové a trvácnejšie. Tento druh výstavby je z ekonomického hľadiska najvýhodnejší, lebo sa dá naň získať až 80 percent prostriedkov vo forme štátnej dotácie," uviedol primátor Slafkovský.

Predseda občianskeho združenia Jesko zaoberajúceho sa rómskou problematikou Dušan Plaček oponoval, že si to vyžaduje oveľa systémovejšie riešenie. "Nehovoriac o tom, že viacposchodové bytovky sa v prípade tohto etnika neosvedčili, štát by jednoducho nemal samosprávam, ktoré majú problém s neplatičmi, poskytovať dotácie na výstavbu takýchto nových bytov, kde budú dlhy iba narastať," skonštatoval.

"Aj vďaka tomuto riešeniu v podobe primeranej bytovej výstavby v našom meste nenarážame až na také problémy s rómskou komunitou ako inde. Životný štandard obyvateľov Hlbokého sa za ostatné dva desaťročia výrazne zlepšil. Hlboké tu stojí už dvesto rokov, ťažko ho niekto niekam prenesie, problémy jeho obyvateľstva treba riešiť práve tu a teraz," dodal primátor Liptovského Mikuláša.