Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Liptovský Mikuláš má záujem získať 650.000 eur na kúpu kompostérov

Kompostáreň bioodpadov Foto: TASR/František Iván

Liptovskomikulášske mestské zastupiteľstvo schválilo dnes päťpercentné spolufinancovanie projektu na zakúpenie kompostérov na biologicky rozložiteľný odpad.

Liptovský Mikuláš 15. októbra (TASR) - Liptovskomikulášske mestské zastupiteľstvo schválilo dnes päťpercentné spolufinancovanie projektu na zakúpenie kompostérov na biologicky rozložiteľný odpad. Mesto sa totiž bude uchádzať o finančné prostriedky na kúpu kompostérov z fondov Európskej únie.

"Budeme žiadať 650.000 eur na celkovo 3453 kompostérov pre rodinné domy a 26 pre materské a základné školy, ktorých je mesto zriaďovateľom," informovala Mária Lošonská z oddelenia životného prostredia na Mestskom úrade.

Do domácností poputujú 900-litrové kompostéry, do školských zariadení plánujú dodať elektronické. "Výhodou zakúpenia kompostérov je použitie vyrobeného kompostu priamo pôvodcom biologicky rozložiteľného odpadu. Odstránime tiež problémy s použitím vyrobeného kompostu v našom zariadení," doplnil hovorca mesta Ján Sokolský.

Výzvu zverejnia začiatkom novembra. V prípade, že bude radnica úspešná, kompostéry sa k obyvateľom dostanú v budúcom roku.