Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Žiaci z Liptovskej Lúžnej vyzbierali vyše 137 kg šípok

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Do projektu sa celkovo zapojilo o 1000 žiakov materských (MŠ) a základných škôl (ZŠ) viac než vlani v pilotnom ročníku.

Banská Bystrica 5. decembra (TASR) – Druhý ročník jesenného projektu Zber šípok spoločne s Lesmi SR, ktorý sa uskutočnil od 20. septembra do 22. októbra, sa skončil úspešne. Zapojilo sa doň o 1000 žiakov materských (MŠ) a základných škôl (ZŠ) viac než vlani v pilotnom ročníku. Rekord je 83 kilogramov vyzbieraných šípok v prípade jedného žiaka.

"V porovnaní s prvým ročníkom, ktorý sa konal na území štyroch odštepných závodov, druhý prebiehal na území 14 odštepných závodov od Levíc až po Vranov nad Topľou. Žiaci MŠ a ZŠ opäť prekvapili nielen svojou účasťou, ale i množstvom vyzbieraných šípkových plodov," konštatoval v stredu Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR.

"V číslach to predstavuje 2991 žiakov a takmer 5400 kilogramov šípkových plodov. V prvom ročníku projektu Zber šípok spoločne s Lesmi SR bolo pri počte 1991 žiakov vyzbieraných 3266 plodov," zhodnotil Staník.

Najlepším kolektívom sa stali žiaci 7. A ZŠ s MŠ z Liptovskej Lúžnej, ktorí vďaka 137,8 kilogramu vyzbieraných šípok absolvujú dvojdňový pobyt v poľovníckom zámku Antonstál.

Najlepším jednotlivcom celého projektu sa stal žiak, ktorý do víťaznej triedy priniesol 83 kilogramov šípok.

Druhou úspešnou triedou je 6. A zo ZŠ Beňuš, kde priniesli takmer 101 kilogramov a získali poukaz na jednodňovú návštevu Zubrej obory v Topoľčiankach. Na treťom mieste sa umiestnila 2. B z Evanjelickej ZŠ biskupa Jura Janošku z Liptovského Mikuláša, ktorá nazbierala 97 kilogramov a za odmenu navštívi na jeden deň Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline. Triedy získali okrem zážitkovej odmeny i vecné ceny a aktivity lesnej pedagogiky vo svojej škole.

Odmeny najlepším žiakom spolu s poukazom na spoločný dvojdňový pobyt odovzdá generálny riaditeľ Lesov SR v Liptovskej Lúžnej 6. decembra.

Hlavným cieľom projektu je náučnou formou zamerať pozornosť mladších vekových kategórií na les ako výnimočný ekosystém so širokou paletou druhovej rozmanitosti s prirodzeným obehom látok a energií v ňom. Rovnako tiež s nostalgiou pripomenúť rodičom detí ich detské časy pri zbere plodov, ktoré majú množstvo vitamínu C a ďalších zdraviu prospešných látok.