Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Konferencia Ľ. Štúr a štúrovci uzavrela Štúrov rok v Žilinskom kraji

Ilustračné foto, socha Ľudovíta Štúra v Žiline. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Štúr je podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja Juraja Blanára pre Slovákov nespochybniteľne jednou z najdôležitejších osobností, pretože na nej staviame modernú históriu Slovenskej republiky.

Bytča 23. októbra (TASR) - Oslavy 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra v Žilinskom kraji zavŕšila vo štvrtok (22. 10.) v Sobášnom paláci v Bytči odborná konferencia Ľudovít Štúr a štúrovci.

Štúr je podľa predsedu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraja Blanára pre Slovákov nespochybniteľne jednou z najdôležitejších osobností, pretože na nej staviame modernú históriu Slovenskej republiky. "V našom kraji je s ním spojených množstvo udalostí. Ak spomeniem len Žiadosti slovenského národa v Liptovskom Mikuláši, kde takisto nechýbal. Takže prirodzeným zavŕšením tohto roka je konferencia, na ktorej chceme aj po odbornej stránke diskutovať, čo vlastne znamená pre súčasníka odkaz Ľudovíta Štúra. Človeka, ktorý bol nielen národovcom, ale aj básnikom, politikom, dejateľom, ktorý sa odhodlal venovať celý svoj život v prospech národa. Čo je dnes možno pre mnohých až také nemysliteľné," povedal Blanár.

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč ocenil usporiadanie odbornej konferencie na pôde Žilinského kraja. "Som rád, že aj Žilinský kraj sa zapojil do osláv výročia Ľudovíta Štúra, lebo ho považujem za jeden z najvlasteneckejších krajov. Aj z hľadiska ľudí, ktorí sa tu narodili, žili a urobili tu krásne diela. Štúr má veľmi významný odkaz pre dnešok. Je to v istom zmysle mysliteľ európskeho formátu. Demokrat, ale aj prorok. V jeho diele Slovanstvo a svet budúcnosti, ktoré napísal po nemecky a prvé vydanie vyšlo v ruštine ešte v 19. storočí je takáto veta: 'Keď západná Európa stratí kresťanstvo, my Slovania sme povinní jej ho vrátiť. My Slovania sa musíme zjednotiť pod vedením Ruska.' To píše Štúr v 19. storočí," zdôraznil Tkáč.

Na odbornej konferencii nechýbali podľa predsedu ŽSK popri významných prednášateľoch ani študenti. "Odkaz Štúra má byť nielen pre strednú a staršiu generáciu. Ale predovšetkým pre tých mladších. Aby si uvedomili, že Ľudovít Štúr je človek, ktorý má čo povedať ešte aj dnešnej mladej generácii. My sme dali spracovať 'krajskú vlastivedu', ktorá by mala byť učebnicou aj pre vyučovanie dejepisu na stredných školách. A budú v nej nielen osobnosti z nášho kraja, ale rovnako aj Štúr," doplnil Blanár.

Podľa riaditeľky odboru kultúry Úradu ŽSK Zuzany Kmeťovej ozrejmili jednotlivé príspevky štúrovskú tematiku a zamerali sa na prínos Štúra pre Slovensko. "Odkaz, ktorý Štúr zanechal v politike, vede, školstve, literatúre a našom jazyku, je mimoriadne cenný. Aj preto som rada, že sa nám podarilo zorganizovať konferenciu so zaujímavými hosťami," uviedla Kmeťová s tým, že z príspevkov, ktoré odzneli, zostavia elektronický zborník.

Rok Ľ. Štúra, zaradený do zoznamu výročí UNESCO, si podľa hovorkyne ŽSK Lenky Zátekovej v Žilinskom kraji pripomenuli aj organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK. "Počas desiatich mesiacov sa v regiónoch Kysuce, horné Považie, Turiec, Liptov a Orava uskutočnilo mnoho výstav, prednášok, interaktívnych besied a súťaží, ktoré pútavou a vzdelávacou formou vyzdvihli život a diela tohto významného slovenského dejateľa," dodala hovorkyňa ŽSK.