Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

I. CHOMA: Ak Sungwoo Hitech začala stavať načierno, prijmeme opatrenia

Primátor Žiliny Igor Choma na archívnej snímke. Foto: TASR/Michal Svítok

Ak sa potvrdí, že spoločnosť Sungwoo Hitech Slovakia začala v Žiline stavať nový výrobný komplex bez príslušných povolení, Žilina prijme rovnaké opatrenia ako v prípade ostatných čiernych stavieb.

Žilina 23. októbra (TASR) – Ak štátny stavebný dohľad potvrdí, že spoločnosť Sungwoo Hitech Slovakia začala v Žiline stavať nový výrobný komplex na výrobu plechových komponentov pre automobilový priemysel bez príslušných povolení, mesto prijme rovnaké tvrdé opatrenia ako v prípade ostatných čiernych stavieb. Na tlačovej konferencii to dnes povedal primátor Žiliny Igor Choma.

Pripomenul, že spoločnosť Sungwoo Hitech reálne pôsobí v oblasti, v ktorej chce rozširovať výrobu, už niekoľko rokov. "Je tam postavený závod a zhruba pred pol rokom prišla spoločnosť so zámerom, že by chcela rozšíriť výrobu. Ja som vtedy potvrdil, že je to v súlade s územným plánom. Pochopiteľne, celý povoľovací proces musí prebehnúť zákonnou formou, riadnym územným konaním, stavebným konaním a musí byť v zmysle územného plánu," uviedol žilinský primátor.

Dokumentácia pre územné rozhodnutie prišla podľa Chomu na stavebný úrad zhruba pred štyrmi mesiacmi. "Po jej základnom preštudovaní bolo stanovisko stavebného úradu nasledovné – zastavuje proces stavebného konania, pretože je potrebné doložiť ďalšie dokumenty. Až štátny stavebný dohľad povie, čo sa ide robiť ďalej. Ak sa potvrdí, že sa tam už robia niektoré stavebné práce bez stavebného povolenia, štátny stavebný dohľad môže stavbu zastaviť a bude postupovať v zmysle platnej legislatívy," dodal Choma.

"Spoločnosť Sungwoo Hitech Slovakia je oboznámená s návštevou Štátneho stavebného dohľadu, ktorý vykoná zisťovanie priamo na mieste, a bude spolupracovať s úradníkmi v plnej miere. Výsledky zistenia a závery budú známe až po skutkovom zisťovaní, a samozrejme, ich obsah budeme rešpektovať. Momentálne prebiehajú práce na odstraňovaní predchádzajúcich objektov, podľa rozhodnutia o povolení odstránenia stavby, ktoré je právoplatné a jeho súčasťou je zrovnanie terénu na úroveň existujúcich okolitých spevnených plôch," informoval TASR Lukáš Ďurech zo spoločnosti Sungwoo Hitech Slovakia.

Žilinský primátor doplnil, že ak sa potvrdí stavanie načierno, v tom prípade nastupuje inštitút dodatočného povoľovania stavby zo zákona. "Až kým nebude platná dokumentácia v zmysle dodatočného povoľovania, nebude môcť investor ďalej pokračovať vo výstavbe. V prípade, že by sa rozhodol stavať i napriek tomu načierno, ešte predtým, ako bude dokumentácia dokončená a schválená, mu hrozí vysoká pokuta v tisícoch eur," zdôraznil Choma.

Podotkol, že rozšírenie závodu, ktorý už v Žiline produkuje, by privítal. "Pretože, to má pozitívne ekonomické dopady na mesto, na zamestnanosť, aj na štátnu ekonomiku. A má to aj pozitívne dopady z pohľadu úplnej rekonštrukcie územia, na ktorom sa má postaviť. Ak zoberieme do úvahy, ako vyzeralo celé to územie pred touto stavbou, po vyčistení a jej dokončení, môže naozaj ten kút Žiliny vyzerať úplne inak. Je tam podmienka v takýchto územiach vybudovať 15 až 30 percent zelene. Čo je ďalší prínos a som presvedčený, že ak budú tieto ustanovenia dodržané, vznikne tam naozaj niečo príjemné," uzatvoril Choma.