Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Hajtman Juhomoravského kraja Michal Hašek rokoval s Jurajom Blanárom

Na snímke hejtman Juhomoravského kraja Michal Hašek počas podpisu do pamätnej kroniky kraja. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Moravské a slovenské kraje by mali nastaviť nové čerpanie eurofondov, tvdí Hašek.

Žilina 7. mája (TASR) – Hajtmani moravských krajov a predsedovia slovenských samosprávnych krajov pozdĺž česko-slovenskej štátnej hranice by sa mali stretnúť čo najskôr a začať plniť spoločné úlohy - najmä nastavenie cezhraničnej spolupráce a čerpanie európskych fondov v období 2014 – 2020. Po rokovaní s predsedom Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Jurajom Blanárom to dnes v Žiline povedal hajtman Juhomoravského kraja Michal Hašek.

Česká a slovenská vláda dali podľa neho na spoločnom stretnutí v Skalici jasnú úlohu nájsť projekty a niektoré konkrétne pomenovali. "Napríklad v oblasti dopravnej infraštruktúry a na krajoch teraz bude, aby sme to v každodennom živote uviedli do reality. A prípadne navrhli obom vládam ďalšie projekty, ktoré by mali byť podporené ako projekty česko-slovenskej spolupráce," uviedol Hašek.

Blanár pripomenul, že ŽSK bude počas nového programovacieho obdobia administrovať za slovenskú stranu slovensko-českú cezhraničnú spoluprácu. "Zhodli sme sa, že chceme prehĺbiť spoluprácu aj v rámci prípravy a čerpania fondov Európskej únie (EÚ). Toto by sme chceli zhmotniť do spoločného rokovania prihraničných krajov, ktoré bude nadväzovať na spoločné rokovania slovenskej a českej vlády v Skalici," skonštatoval predseda ŽSK.

Hašek slovenskému partnerovi na rokovaní ponúkol skúsenosti Juhomoravského kraja s budovaním integrovaného dopravného systému, v oblasti zdravotníctva, školstva a spolupráci vo vzťahoch s čínskymi regiónmi. "Integrovaný dopravný systém u nás funguje a pred niekoľkými týždňami oslávil desiate výročie vzniku. Všetky pozitívne skúsenosti, ale aj to zlé, čo nás stretlo pri jeho budovaní, odovzdáme ŽSK. Aby sa kolegovia v budúcnosti vyvarovali chýb, ktoré sa stali na južnej Morave. Rovnako ľudia z letiska Brno, čo je majetok Juhomoravského kraja, sa spoja s Letiskom Žilina a už sme diskutovali o možnostiach spolupráce, napríklad o spoločnej leteckej linke," podotkol hajtman Juhomoravského kraja.

Zdravotníctvo a školstvo

Na snímke hejtman Juhomoravského kraja Michal Hašek (vpravo) počas podpisu do pamätnej kroniky kraja, druhý sprava sa pozerá predseda ŽSK Juraj Blanár.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
V zdravotníctve a školstve sú podľa neho problémy zhodné na oboch stranách hranice. "Naozaj držíme vysokú latku verejného zdravotníctva a chceme sa spoločne baviť o tom, ako systémy majú fungovať v budúcnosti tak, aby boli spravodlivé úhrady smerom zo zdravotného poistenia. Je to o vzťahoch krajov ako zriaďovateľov a dominantnej zdravotnej poisťovne. V školstve máme problémy s populačným vývojom, takže štát presunul kompetencie na kraje na obidvoch stranách hranice. A sú to krajské zastupiteľstvá, ktoré musia rozhodovať o optimalizácii školských systémov. Chcem jednoznačne povedať, že aj pre nás je prioritou udržanie technického učňovského školstva. Chceme ľudí, ktorí nájdu uplatnenie na trhu práce. Nechceme produkovať absolventov, ktorí obsadia úrady práce a budú poberať sociálne dávky," dodal Hašek.

Predseda ŽSK poukázal na skutočnosť, že v oblasti zdravotníctva si obidva kraje, ako jedny z mála v ČR i SR, zachovali nemocnice ako príspevkové organizácie - verejné nemocnice. "Nie sú sprivatizované, ani sme ich nedali do prenájmu. V tomto máme veľmi blízko," povedal Blanár.

Hašek zároveň pozval predsedu ŽSK na veľké čínske investičné fórum, ktoré sa uskutoční v závere augusta v Prahe. "Širšie to nadväzuje na takzvanú varšavskú iniciatívu čínskej vlády, a to je spolupráca s krajinami strednej a východnej Európy. Bol by som rád, aby české a slovenské regióny boli lídrami takejto spolupráce. Pretože to môže priniesť investície, nové pracovné miesta a to potrebujeme na obidvoch stranách štátnej hranice," uzatvoril hajtman Juhomoravského kraja.