Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na festivale Vysoké hory predstaví Pavol Barabáš sedem kontinentov

Režisér Pavol Barabáš, archívne foto Foto: TASR

Pozvanie na festival podľa jeho slov premiérovo prijal horolezec, dlhoročný horský záchranár, medzinárodný horský vodca, extrémny lyžiar, skialpinista, fotograf a autor kníh Ladislav Janiga.

Žilina 3. apríla (TASR) – Už 20. ročník druhého najstaršieho festivalu horských filmov na Slovensku Vysoké hory ponúkne v sobotu 5. apríla v priestoroch Mestského úradu v Žiline dvanásťhodinový maratón rozložený do piatich blokov. TASR o tom informoval tlačový tajomník festivalu Peter Dodek.

Pozvanie na festival podľa jeho slov premiérovo prijal horolezec, dlhoročný horský záchranár, medzinárodný horský vodca, extrémny lyžiar, skialpinista, fotograf a autor kníh Ladislav Janiga, známy nielen vo Vysokých Tatrách pod prezývkou Tatko. "Prvý výstup som urobil ako štrnásťročný. S dvoma kamarátmi sme vystúpili na vrchol Slavkovského štítu. Odvtedy som v horách strávil skoro celý život – v slovenských, ale aj zahraničných. Za ten čas sa veľa zmenilo, či už v technike lezenia alebo v používanom materiáli. Ale stále je tu niečo, čo sa nemení. Sú to práve hory a pokora v nich. Som presvedčený, že to tak aj ostane," povedal na margo vystúpenia na festivale.

Neodmysliteľnou súčasťou festivalu je Pavol Barabáš, ktorý pri príležitosti 20. výročia predstaví najzaujímavejšie expedície zo siedmich kontinentov v programe Cesty do neznáma. "Nie je žiadny iný autor, ktorý by bol taký spätý s 20-ročnou históriou festivalu Vysoké hory ako Pavol. Už od 4. ročníka nám do programu dával svoje novinky. Museli sme ho vyňať z diváckej súťaže, pretože ostatní nemali šancu a jeho filmy sa stali tradičným vyvrcholením festivalov. Tentoraz na našu veľkú radosť vystúpi osobne s viac ako hodinovým programom, po ktorom bude priestor aj na otázky," uviedol Dodek.

"Pamiatke výškového horolezca Tóna Dobeša, ktorý zahynul spolu s kamarátmi 22. júna 2013 ako prvá slovenská civilná obeť terorizmu pod pakistanským končiarom Nanga Parbat, je venovaný film Milana Ohurniaka Odkaz Tóna Dobeša - človeka so širokým srdcom," doplnil tlačový tajomník.

Každý ročník festivalu spestrujú podľa neho organizátori aj vydarenými filmami zo zahraničnej produkcie. Tento rok to budú tri kratučké dielka na oživenie programu a dva dlhšie filmy - Krym Sergeja Nefedova, Krívajúce opice, Nový pohľad, Kto dohliada na hory a Horský kryštál - Paul Membrini. "Vstup na festival, ktorý sa začne o 9. hodine, je voľný. Ide o nesúťažné podujatie, jediným udeľovaným ocenením je Cena divákov. Veríme, že v pestrom programe si každý návštevník nájde to, čo ho zaujme a atmosféra bude vynikajúca až do záveru o 21. hodine," uzatvoril Dodek.