Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zmeny vo fungovaní ambulancií a pohotovostných služieb boli nevyhnutné

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Skrátenie ordinačných hodín detských APS vníma ako stotožnenie sa všetkých zúčastnených s faktami o situácii v primárnej pediatrickej starostlivosti.

Bratislava 14. mája (TASR) - Zmeny vo fungovaní ambulancií a ambulantných pohotovostných služieb (APS) pre deti boli nevyhnutné a sú jedným zo záchranných opatrení v súčasnej krízovej situácii. Poukázal na to výbor Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS). Dodal, že cieľom zmien je zachovanie dostupnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dospievajúcich.

"Akékoľvek zmeny vo fungovaní ambulancií alebo pohotovostí, ktoré sú vnímané ako znižovanie dostupnosti a služieb pre pacientov a ich rodiny, sú výsostne a jedine vyžiadané kolabujúcim systémom s akútnym nedostatkom zdravotníckych pracovníkov a ich cieľ je presne opačný - zachovať dostupnosť potrebnej starostlivosti o deti a dospievajúcich," uviedol výbor.

Skrátenie ordinačných hodín detských APS vníma ako stotožnenie sa všetkých zúčastnených s faktami o situácii v primárnej pediatrickej starostlivosti a nevyhnutnosti robiť krátkodobé, ako aj dlhodobé opatrenia na jej stabilizáciu. Výbor zároveň vyjadril uznanie rezortu zdravotníctva, že vypočul argumenty pediatrov a rešpektujúc výsledky analýz a diskusií s kľúčovými partnermi zo strany nemocníc ponechal v účinnosti vyhlášku o konsolidácii pevných bodov APS.

Parlament v utorok schválil novelu, ktorou sa ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí pre deti od júla skrátia z 22.00 h na 20.00 h. Pediatri budú zároveň pacientom po novom k dispozícii každý pracovný deň v týždni, z toho minimálne jeden deň do 16.00 h.