Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V BBSK evidujú 67 HIV pozitívnych ľudí, u 12 prepuklo aj ochorenie

Na ilustračnej snímke viacero kruhových hrbolov vírusu HIV-1 na bunkovom povrchu. Foto: TASR/AP

Ku koncu septembra tohto roku bolo na Slovensku evidovaných 1046 HIV pozitívnych ľudí, z toho u 116 osôb už prepuklo ochorenie AIDS.

Banská Bystrica 28. novembra (TASR) – Búranie bariér, stavanie mostov – tak znie tohtoročné heslo Medzinárodného dňa boja proti AIDS, ktorý si pripomína celý svet v prvý decembrový deň. Každý rok sa tento deň oslavuje pod novým heslom, ktoré poukazuje na rôzne aspekty problematiky AIDS vo svete. Je jednou z najúspešnejších kampaní zvyšujúcich povedomie ľudí o nebezpečenstve prenosu HIV/AIDS a možnosti prevencie. TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová s tým, že spoločným medzinárodným symbolom informovanosti o tejto problematike je červená stužka.

"Ku koncu septembra tohto roku bolo na Slovensku evidovaných 1046 HIV pozitívnych ľudí, z toho u 116 osôb už prepuklo ochorenie AIDS. V Banskobystrickom kraji evidujeme 67 HIV pozitívnych ľudí, u 12 z nich prepuklo ochorenie," uviedol Pavol Lokša z odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ, ktorý zároveň vedie Poradňu pre prevenciu HIV/AIDS.

Podľa neho k 26. novembru požiadalo o konzultáciu celkom 165 klientov, odobraných bolo 81 vzoriek krvi, z toho anonymných bolo 18 odberov.

"Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je prístupné každému človeku. Ak vyšetrovaná osoba trvá na anonymnom vyšetrení, lekár jej pridelí kódové označenie a vyšetria ju anonymne. Výsledky testov oznamuje lekár vyšetrovanému osobne a každá návšteva u lekára je spojená s poradenským rozhovorom," dodal Lokša.

Ako zdôraznil, prevencia je stále založená na vernosti partnerovi, bezpečnejšom sexe s použitím prezervatívu, vyhýbaniu sa intravenóznemu užívaniu drog či aplikácii tetovania a pírsingu od neznámych ľudí.

Poradenstvo v Banskej Bystrici poskytujú odborníci na vyhradenej telefonickej linke 048 415 42 26.