Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Šéfka zdravotníctva vyzvala pacientov, aby lekárom nič neplatili

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Zuzana Zvolenská vyzýva pacientov, aby neplatili ambulantným lekárom. Pacienti majú podľa nej právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť.

Bratislava 2. júla (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská vyzvala pacientov, aby v ambulanciách lekárov nič neplatili. "Máte právo na bezplatnú starostlivosť, prosím neplaťte u svojich lekárov," odkázala dnes pacientom s tým, že majú nárok na bezplatnú zdravotnú starostlivosť, a preto ich žiada, aby si ho uplatnili.

Poukázala na to, že Všeobecná zdravotná poisťovňa zabezpečila všetko tak, aby ľudia pre spor s ambulantnými lekármi ohľadne nových zmlúv, nemuseli platiť za lieky ani vyšetrenia. Šéfka rezortu preto požiadala pacientov, aby nepodporovali lekárov v ich prístupe, kedy podľa jej slov zneužívajú pacienta na to, aby pritlačili štátnu poisťovňu k pristúpeniu na ich "neúmerné" podmienky.

Ministerka radí pacientom, aby si pred vstupom do ambulancie overili, či daný lekár má zmluvu so zdravotnou poisťovňou a či bude žiadať úhradu za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. V prípade, že by lekár požadoval platbu, odporúča obrátiť sa na iného všeobecného lekára alebo špecialistu. Pokiaľ by mal pacient problém s nájdením iného lekára, má sa obrátiť na pobočku VšZP.

"Je mi ľúto, že sa situácia takto vyhrocuje," skonštatovala Zvolenská s tým, že na situáciu dopláca pacient, ktorý za nič nemôže. Pacienti sú podľa jej slov zbytočne strašení. Priblížila, že zmluvy doteraz podpísalo okolo 70 percent špecialistov, problém je pri všeobecných lekároch pre deti a dospelých. Nepredpokladá, že by však mohol vzniknúť nejaký väčší problém.