Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NCZI: Slovenské ezdravie je lídrom elektronizácie zdravotníctva vo V4

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

V Českej republike sa eHealth systémy budovali na úrovni jednotlivých krajov.

Bratislava 6. júna (TASR) - Slovensko je podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) lídrom v zavádzaní elektronického zdravotníctva v stredoeurópskom priestore. Potvrdiť to i mala konferencia venovaná elektronizácii zdravotníctva v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4), ktorú zorganizovalo v týchto dňoch NCZI v Bratislave.

Od zavedenia ezdravia v roku 2018 sa na Slovensku podľa NCZI urobil výrazný pokrok, väčší ako v zavádzaní a rozvoji národných eHealth projektov v ďalších krajinách V4.

"V roku 2018 sme sprístupnili kľúčové funkcionality elektronického zdravotníctva pre lekárov aj pacientov. Najmä erecept a evyšetrenie si získali obľubu medzi laickou a odbornou verejnosťou," povedal generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš. Doteraz bolo na Slovensku predpísaných viac ako 69 miliónov ereceptov a zapísaných vyše 21 miliónov záznamov z vyšetrení.

"Hoci na Slovensku občas nadávame na naše elektronické zdravotníctvo, slovenské ezdravie je v skupine európskych lídrov a kolegovia z okolitých krajín nás úprimne obdivujú, ako sa ho podarilo za dva roky naštartovať," tvrdí hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo Jana Bendová.

V Českej republike sa eHealth systémy budovali na úrovni jednotlivých krajov. Pod tlakom regiónu Vysočina prijali v ČR národnú stratégiu eHealth a začali realizovať jednotlivé súvisiace projekty. Elektronické zdravotníctvo sa zavádzalo regionálne aj v Poľsku, na národnej úrovni sa budú regionálne eHealth systémy prepájať. Maďarsko má štruktúru národného eHealth veľmi podobnú Slovensku.

Ako uviedol na konferencii bývalý spolupredseda eHealth Network Clemens Auer z Rakúska, ich krajina po rokoch pilotných projektov rozhodla o zavedení elektronických receptov až teraz. Ako súčasť pilotnej fázy sa spustí v dvoch regiónoch od apríla 2020. S celoštátnym zavedením sa počíta do konca mája 2022.