Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mzdy v štátnych nemocniciach od júla vzrástú o osem percent

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zvyšovanie sa bude týkať zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov štátnych fakultných nemocníc. Ako vymeriavací základ sa má používať mzda zamestnanca ku koncu minulého roku.

Bratislava 28. júna (TASR) - Mzdy zamestnancov v štátnych nemocniciach od júla porastú. Vyplýva to z dnes podpísanej novej kolektívnej zmluvy medzi zdravotníckymi odbormi a fakultnými nemocnicami.

Ako pre TASR priblížil predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) Anton Szalay, mzdy zamestnancov nemocníc majú na jej základe od júla vzrásť o osem percent.

Zvyšovanie sa bude týkať zdravotníckych aj nezdravotníckych pracovníkov štátnych fakultných nemocníc. Ako vymeriavací základ sa má používať mzda zamestnanca ku koncu minulého roku. Lekárom a sestrám, ktorým sa už prípadne mzdy odvtedy pre novú legislatívu navyšovali, by sa tak plat zvýšil iba o chýbajúcu čiastku do hranice osempercentného zvýšenia. Pokiaľ sa niekomu plat od konca minulého roka zvýšil viac ako o osem percent, teraz mu už opäť neporastie.

Odbory sú s výsledkom takmer 22-mesačného kolektívneho vyjednávania spokojné. Ako poznamenal Szalay, vzhľadom na situáciu v zdravotníctve možno dosiahnutý výsledok považovať za pozitívny. Nová kolektívna zmluva platí do konca apríla 2014.

Fakultné nemocnice sa zvyšovaniu miezd snažili brániť, a to aj súdnou cestou, keďže Asociácia fakultných nemocníc (AFN) SR napadla rozhodnutie rozhodcu v kolektívnom spore na bratislavskom krajskom súde. Ten však žalobu zamietol. Podľa rozhodcu sa mzdy mali v tomto roku zvyšovať dva razy o päť percent. Prvé zvyšovanie malo byť od apríla, druhé od júna. Nemocnice sa nakoniec s odbormi dohodli na jednorazovom osempercentnom zvyšovaní.

Mzdy všetkých zdravotníkov sa naposledy zvyšovali v roku 2010, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc. Odborom sa však vtedy s AFN nepodarilo dohodnúť, rokovania sa tak po sprostredkovateľovi aj vtedy dostali pred rozhodcu. Platy sa tak ich zamestnancom zvýšili od novembra 2009 o 2,5 percenta. Ďalšie 2,5-percentné zvyšovanie sa uskutočnilo aj v júni 2010.