Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liečba nádorov bude účinnejšia

Foto: TASR

Cielený ultrazvuk s vysokou intenzitou presne zameria ultrazvukovú energiu na nádor.

Bratislava 27. júna (TASR) - Výskumníci a vývojári nadnárodnej spoločnosti Philips v súčasnosti pomáhajú rozvíjať novú ultrazvukovú technológiu High-Intesity Focused Ultrasound (HIFU), ktorá má významný potenciál v oblasti liečby nádorových ochorení, napríklad rakoviny slinivky brušnej (pankreas), ktorá je jednou z najviac smrteľných a ťažko liečiteľných typov nádorového ochorenia.

Okrem toho technológia HIFU umožní nahradenie dlhodobej hospitalizácie rôznymi možnosťami ambulantnej liečby, čo pacienta zbaví stresu z pobytu v nemocnici. Súčasné spôsoby liečby rakoviny zvyčajne zahŕňajú chirurgické odstránenie nádorov, vystavenie nádoru a pacienta intenzívnemu ožarovaniu alebo chemoterapii s jej nežiaducimi vedľajšími účinkami. Niekedy sa tieto liečebné procedúry používajú súbežne.

Nová ultrazvuková technológia High-Intesity Focused Ultrasound (HIFU) má schopnosť neinvazívne zničiť nádory tým, že ich zahrieva ešte vo vnútri tela. HIFU sa už používa na klinikách na liečbu maternicových myómov (nezhubné nádory). Pre pacienta to znamená kratšiu hospitalizáciu a nižšiu pravdepodobnosť komplikácií než v prípade chirurgických zákrokov. Európska únia schválila HIFU aj na liečbu bolestí sprevádzajúcich kostné metastázy.

Cielený ultrazvuk s vysokou intenzitou presne zameria ultrazvukovú energiu na nádor. Táto energia sa následne rozptýli vo vnútri nádoru a vytvára teplo. Technológia je schopná dosiahnuť zvýšenie teploty tkaniva až na 65 stupňov Celzia, čo je dostatočne vysoká teplota na usmrtenie buniek bez toho, aby došlo k poškodeniu okolitého tkaniva.

Usmrcovanie nádorových buniek vysokou teplotou, tzv. termálna ablácia, však nie je jediný spôsob využitia HIFU na liečbu nádorov. Philips Research skúma, či cielený ultrazvuk s vysokou intenzitou môže aktivovať v nádoroch aj lieky. Technológia využíva chemoterapeutické lieky zabalené do mikroskopických častíc citlivých na teplo.