Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári obviňujú VšZP z nátlaku, tá pripravuje trestné oznámenie

Foto: TASR/František Iván

Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdenia zdravotníkov o hrubom nátlaku či poskytovaní nepravdivých informácií odmietla.

Bratislava 28. júna (TASR) - Zástupcovia ambulantných lekárov obviňujú Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) z porušovania zákonného postupu pri uzatváraní zmlúv, z vyvíjania hrubého nátlaku na jednotlivých poskytovateľov, ako aj zo šírenia nepravdivých informácií. Podľa stanoviska Slovenskej lekárskej komory (SLK), Zdravity a Asociácie všeobecných lekárov pre deti a dorast (AVLDD) to štátna poisťovňa urobila v snahe docieliť podpis zmlúv zo strany ambulantných lekárov. VšZP to odmieta a chystá trestné oznámenie.

Zástupcov ambulantných lekárov, ktorí v utorok (26. 6.) oznámili, že 71 percent z nich nepodpíše nové zmluvy s VšZP, pokiaľ im nedá viac peňazí, nahnevalo, že najväčšia poisťovňa začala doručovať jednotlivým ambulanciám "nevýhodné" návrhy zmlúv, ktoré neboli splnomocnenými zástupcami odsúhlasené. VšZP dnes zároveň informovala, že má signály, že lekári budú zmluvy podpisovať.

Šéfovia SLK, Zdravity a AVLDD tvrdia, že VšZP vyzývali na rokovania už skôr, ale necítili snahu o riešenie situácie. "Tak ako v minulosti aj v súčasnosti, sme pripravení kedykoľvek sadnúť za rokovací stôl s predstaviteľmi VŠZP a dohodnúť sa na novej podobe zmlúv," píše sa v ich spoločnom stanovisku.

Všeobecná zdravotná poisťovňa tvrdenia zdravotníkov o hrubom nátlaku či poskytovaní nepravdivých informácií odmietla. "VšZP nechápe snahu týchto profesijných organizácií o eskaláciu napätia v situácii, keď VšZP robí všetko preto, aby zabezpečila plynulé pokračovanie zmluvných vzťahov od 1. júla," uviedla pre TASR jej hovorkyňa Dana Gašparíková.

VšZP preto v súvislosti s týmito vyjadreniami podáva trestné oznámenie vo veci šírenia poplašnej správy. "VšZP trvá na informácii, že lekári priebežne podpisujú dodatky k zmluvám, podľa aktuálnych údajov je už teraz podpísaných viac ako 20 percent dodatkov," uzavrela Gašparíková.