Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Chronické srdcové zlyhávanie pomôžu odhaliť v špeciálnom aute

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Príčinami srdcového zlyhávania môžu byť vysoký krvný tlak, poruchy srdcových chlopní, dedičné faktory, nesprávne stravovanie či dlhodobé užívanie návykových látok, fajčenie a prejedanie sa.

Bratislava 22. januára (TASR) – Na srdcové zlyhávanie na Slovensku zomrie každý deň deväť pacientov. Celkovo si kardiovaskulárne ochorenia ročne vyžiadajú takmer 24.000 ľudských životov. Slovenská kardiologická spoločnosť preto bude v lete realizovať projekt Autom na ceste k vášmu srdcu, ktorého cieľom je zachytiť pacientov s nediagnostikovaným srdcovým zlyhávaním a inými ochoreniami srdca.

„Správne a včasné rozpoznanie príznakov a skoré začatie liečby môže pacientovi výrazne pomôcť žiť dlhší a kvalitnejší život aj napriek ťažkej diagnóze,“ hovorí predsedníčka pracovnej skupiny pre srdcové zlyhávanie pri Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová. Vo svojej praxi ako primárky oddelenia zlyhávania a transplantácie srdca Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave sa často stretáva s tým, že pacienti si nepripúšťajú, že na ochorenie srdca môžu zomrieť, a výrazne podceňujú prevenciu.

Na letných podujatiach v Bratislave, Trnave, Detve, Zuberci a Bardejove bude zdravotnícky personál u vybraných ľudí najmä v skupine nad 65 rokov zbierať anamnestické údaje, merať tlak, pulz, vyšetrovať z krvi špecifický marker ochorenia a v prípade pozitívnych výsledkov pacientovi spraví EKG a ECHO vyšetrenie priamo v špeciálne upravenom aute. Vyhodnotia ich odborníci z NÚSCH a pacientov s pozitívnym nálezom kontaktujú z dôvodu ďalšieho riešenia ich zdravotného stavu.

Chronické srdcové zlyhávanie je podľa Goncalvesovej stav srdca, pri ktorom nedokáže dodať tkanivám organizmu dostatok kyslíka. Okrem dýchavice sa prejavuje aj ďalšími nešpecifickými príznakmi, ktoré ľudia často pripisujú starnutiu, zvýšenej hmotnosti alebo nedostatku tréningu, a to napríklad potením, únavou, slabosťou alebo opuchmi končatín.

„Preto srdcové zlyhávanie často nie je diagnostikované na základe týchto príznakov, ale u pacienta, ktorý v ťažkom stave príde do nemocnice, pretože sa dusí už aj v pokoji. V tomto stave sú už možnosti účinnej liečby oveľa menšie,“ vysvetľuje lekárka dôležitosť včasnej diagnostiky. Podľa Goncalvesovej treba aj všeobecných lekárov vzdelávať v tom, aby testovali, prečo sa ľuďom zle dýcha, a neposielali všetkých s dýchavicou k pneumológovi.

Srdcové zlyhávanie je na Slovensku druhou najčastejšou príčinou hospitalizácie a pacientov podľa Goncalvesovej pribúda. Pacienti si však mýlia srdcové zlyhávanie, ktoré je chronickou chorobou, s infarktom myokardu a náhlou srdcovou smrťou.

Príčinami srdcového zlyhávania môžu byť vysoký krvný tlak, poruchy srdcových chlopní, dedičné faktory, nesprávne stravovanie či dlhodobé užívanie návykových látok, fajčenie a prejedanie sa. Priemerný vek pacientov, ktorí na ochorenie zomierajú, je 72 rokov.