Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Budovanie Hniezd záchrany je podľa Ghannamovej úspešne zavŕšené

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Do budúcnosti sa pripravuje nový projekt „Dieťa je dar – nevzdávajte sa ho“, venovaný problematike prevencie nechcených detí.

Bratislava 27. júna (TASR) - Budovanie Hniezd záchrany na Slovensku je úspešne zavŕšené. Na dnešnej tlačovej konferencii občianskeho združenia Šanca pre nechcených to oznámila autorka a koordinátorka tohto projektu Anna Ghannamová. Ako povedala, „posledné štyri nové Hniezda záchrany v Dunajskej Strede, Skalici, Svidníku a vo Vranove nad Topľou, ktoré slávnostne otvoria vo štvrtok (28. júna) a v piatok (29. júna) boli vybudované vo väčšej miere opäť zo súkromných zdrojov." Spolu sa na nové Hniezda záchrany a na informačnú kampaň vyzbieralo 80.000 eur.

Občianske združenie Šanca pre nechcených začalo na Slovensku iniciovať a zriaďovať Hniezda záchrany od roku 2004, kedy aj vznikli prvé tri takéto verejné inkubátory na odloženie nechcených bábätiek. „Od ich vzniku sa rapídne znížila štatistika pohodených a usmrtených novorodencov. Pred ich existenciou to bolo až 10 mŕtvych detí ročne. Dnes sú to v priemere dve. Projekt Hniezdo záchrany za osem rokov existencie dodnes zachránil 35 detí,“ dodala prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová.

Predovšetkým vďaka ochote Ministerstva zdravotníctva SR v minulom období bola prijatá účinná legislatíva, ktorá umožnila nemocniciam zriaďovať Hniezda záchrany ako jednu z krízových možností záchrany detského života. „Takto sme úlohu vždy vnímali aj v našom občianskom združení,“ zdôraznila autorka a koordinátorka projektu. Na margo negatívneho stanoviska OSN voči existencii baby boxov v Českej republike uviedla, že „Hniezda záchrany sú na Slovensku legálne a kompetentné rezorty im aj do budúcnosti vyjadrujú podporu." Preto sa o ich zachovanie v systéme pomoci nechceným deťom neobáva. Názor OSN označila za neopodstatnený a čisto teoretický. „S praxou to nemá nič spoločné. Ani baby boxy a ani Hniezda záchrany nijako neberú deťom právo na biologickú identitu. Žiaľ, tú im nedávajú vlastní rodičia, zväčša matka a štát nedisponuje možnosťou ako donútiť, aby z nechceného dieťaťa urobil chcené. Naopak, Hniezda záchrany zabezpečujú uplatnenie toho najzákladnejšieho práva dieťaťa a to je právo na život, ktoré nielen logicky, ale aj v samotnom Dohovore o právach dieťaťa predchádza právu na biologickú identitu,“ tvrdí Ghannamová.

Občianske združenie Šanca pre nechcených robí nielen intervenciu, ale aj prevenciu. Už v roku 2005 zriadilo telefonickú non-stop linku pomoci na čísle 0905 888 234. Na linke matkám s nechceným tehotenstvom odporúčajú v prvom rade utajený pôrod a až po odmietnutí tejto alternatívy ženu informujú o možnosti využiť hniezdo. Od roku 2009 tiež matkám, ktoré presvedčia, aby sa dieťaťa nevzdávali, poskytujú ubytovanie, sociálnu starostlivosť a poradenstvo v Centre sociálnych služieb Náruč záchrany. Dnes už majú dve prevádzky, v ktorých doteraz za tri roky pomohli 19-tim ženám a rovnakému počtu detí. Žena s dieťaťom môže v centre zostať až tri roky, čo je v slovenských pomeroch ojedinelé. Poskytujú jej okrem zabezpečenia základných životných potrieb aj motivačný a vzdelávací cyklus cez projekt Trvalá náruč, ktorý posilňuje rodičovské puto a zručnosti, poskytuje motivačné a sebapoznávacie cvičenia a profesionálne poradenstvo, ako aj rekvalifikačné školenia. Občianske združenie chce v nasledujúcich rokoch realizovať s pomocou rezortných ministerstiev práce a zdravotníctva nový projekt „Dieťa je dar – nevzdávajte sa ho“, venovaný problematike prevencie nechcených detí.