Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bardejovské kúpele očakávajú tento rok viac návštevníkov

Foto: TASR/Milan Kapusta

Bardejovské kúpele majú 10 prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Množstvo prvkov vo vode je v každom prameni odlišné.

Bardejov 8. júna (TASR) - Manažment Bardejovských kúpeľov, a.s., očakáva v tomto roku zvýšenie návštevnosti na úrovni 5 – 10 %. Uviedol to dnes na tlačovej besede pri príležitosti otvorenia kúpeľnej sezóny generálny riaditeľ kúpeľov Jaroslav Komora.

"Bardejovské kúpele vlani navštívilo 17.021 ľudí, z toho približne 44 % tvorili samoplatcovia a 56 % klientov preplatili pobyt poisťovne. Priemerná dĺžka liečebného pobytu bola 12 dní," konštatoval riaditeľ. Pripomenul, že väčšina návštevníkov bola zo Slovenska, nasledovali klienti z Českej republiky, Ruska, Ukrajiny, Bieloruska, Poľska, Nemecka, Rakúska a iných krajín.

Podľa riaditeľa kúpele v roku 2011 zaznamenali tržby vo výške 7,989 milióna eur a zisk pred zdanením predstavoval 225.033 eur. Dodal, že za posledných 20 mesiacov spoločnosť investovala do rekonštrukcií budov a vybavenia vyše 3,8 milióna eur, z toho 460.000 eur predstavovali dotácie z eurofondov.

Bardejovské kúpele sa rozprestierajú na ploche 31 hektárov a vo vlastníctve spoločnosti je 32 objektov. Nachádzajú sa tu však aj budovy, ktoré patria iným vlastníkom. Spoločnosti sa v posledných rokoch podarilo odkúpiť viaceré z nich. "Odkúpili sme hotel Minerál a teraz plánujeme jeho rozsiahlu rekonštrukciu na zariadenie moderného typu. Podľa projektového zámeru by sa náklady mali pohybovať zhruba na úrovni 5,5 milióna eur," uviedol Komora.

Foto: TASR/Milan Kapusta
Technický riaditeľ spoločnosti Jozef Bača uviedol, že v novom hoteli by mala byť kapacita 90 lôžok a bude prepojený s iným zariadením 130-metrovou prechodovou chodbou. V objekte má byť aj kongresová miestnosť pre asi 400 ľudí.

Rekonštrukcia by sa mala začať na jeseň tohto roka a hotel by chceli sprevádzkovať do decembra 2013. Okrem toho by tu malo vzniknúť približne 30 nových pracovných miest.

Kúpeľníci chcú investovať ďalšie peniaze do vybavenia areálu. V náklade asi 200.000 eur plánujú vybudovať kryté tenisové kurty a v nasledujúcich rokoch uvažujú aj o vybudovaní nového vonkajšieho kúpaliska.

Ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková doplnila, že pripravujú pre svojich klientov, ale aj pre širokú verejnosť, množstvo zaujímavých podujatí. "Mienime posilňovať dôraz na bohatú históriu, ktorou sa vyznačujú naše kúpele i tento región. Kúpele boli obľúbeným miestom mnohých významných osobností. Istý čas tu strávila populárna cisárovná Sissi, cisár Jozef II. i ruský cár Alexander I.," povedala Šatanková.

Komora pripomenul, že Bardejovské kúpele majú 10 prameňov, ktoré vyvierajú na pomerne malej ploche vo vnútornom kúpeľnom území. Množstvo prvkov vo vode je v každom prameni odlišné, a preto obvyklé liečebné dávky určuje lekár v závislosti od zdravotného stavu klienta.