Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Zomrel významný teológ Zdeněk Kučera

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kučera prednášal na viac než dvadsiatich zahraničných univerzitách a bol nositeľom rakúskeho Čestného kríža za vedu a umenie I. stupňa ako i ďalších medzinárodných ocenení.

Praha 15. júna (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel v sobotu známy teológ a dlhoročný dekan Husitskej teologickej fakulty (HTF) na Karlovej univerzite (UK) v Prahe Zdeněk Kučera. Informoval o tom web spravodajskej televízie ČT24 s odvolaním sa na Jiřího Vaníčka z Ústrednej rady Cirkvi československej husitskej.

Kučera sa narodil v roku 1930 v Bratislave. Jeho rodina však musela Slovensko v roku 1939 opustiť a usídlili sa v Prahe.

Po štúdiu na Husovej československej evanjelickej fakulte bohosloveckej (HČBF) na UK ho v roku 1955 vysvätili za kňaza.

Na tej istej fakulte pôsobil v rokoch 1968-1970, no po začiatku normalizácie bol nútený pracovať v robotníckych profesiách či v stavebníctve.

V roku 1979 sa vrátil na HČBF UK ako docent; o dva roky neskôr získal i profesúru. Po roku 1990 zastával počas niekoľkých funkčných období post dekana HTF.

Kučera prednášal na viac než dvadsiatich zahraničných univerzitách a bol nositeľom rakúskeho Čestného kríža za vedu a umenie I. stupňa ako i ďalších medzinárodných ocenení. Napísal viacero teologických publikácií; prednášal etiku a filozofiu.