Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zaríf: Irán musí vyrábať rakety pre obranné účely

Na archívnej snímke iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. Foto: TASR/AP

Slová iránskeho ministra zahraničných vecí M. Dž. Zarífa sú zrejmým ústupom od jeho predošlých vyjadrení, z ktorých vyplývalo, že rakety môžu byť témou rokovaní.

Teherán 17. júla (TASR) - Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf v stredu vyhlásil, že jeho krajina nemá inú možnosť, ako vyrábať rakety pre obranné účely. Jeho slová sú zrejmým ústupom od jeho predošlých vyjadrení, z ktorých vyplývalo, že rakety môžu byť témou rokovaní, uviedla agentúra AP.

Zaríf v rozhovore pre televíznu stanicu NBC News, zverejnenom už skôr tento týždeň, uviedol, že ak chcú Spojené štáty rokovať o iránskych raketách, musia "najskôr skončiť s predajom všetkých týchto zbraní vrátane rakiet" do predmetného regiónu.

Irán predtým dlho odmietal rokovať o svojom raketovom programe, pripomenula AP.

Zaríf v stredu s odkazom na iránsko-irackú vojnu z 80. rokov uviedol: "Osem rokov Saddám (Husajn) kropil naše mestá raketami a bombami poskytnutými Západom aj Východom. Medzitým nikto nepredával Iránu žiadne prostriedky na obranu. Nemáme inú možnosť, ako si vytvoriť vlastné. Teraz sa sťažujú."

Šéf iránskej diplomacie dodal, že Spojené štáty by mali namiesto vyhýbania sa tejto záležitosti skoncovať s predajom zbraní "prevteleniam" bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna.