Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Z katedrály Notre-Dame demontovali sochy apoštolov a evanjelistov

Na snímke sochu sv. Pavla prenáša stometrový žeriav z katedrály Notre Dame v Paríži 11. apríla 2019. Obnova dvanástich medených sôch apoštolov a štyroch evanjelistov je súčasťou veľkej opravy Notre Dame. Sochy budú reštaurovať v južnom Francúzsku. Foto: TASR/AP

Demontáž sôch sto metrov vysokým žeriavom trvala desať hodín a uskutočnila sa za veľkého záujmu turistov a médií.

Paríž 12. apríla (TASR) - Z veže parížskej katedrály Notre-Dame demontovali vo štvrtok pomocou žeriavu 16 medených sôch predstavujúcich 12 apoštolov a štyroch evanjelistov. Sochy, ktoré boli na vežu osadené v roku 1860, sa teraz podrobia obnove.

Demontáž sôch sto metrov vysokým žeriavom trvala desať hodín a uskutočnila sa za veľkého záujmu turistov a médií.

Každá zo sôch má výšku tri metre a hmotnosť najmenej 250 kilogramov. Aby bol ich transport jednoduchší, boli "dekapitované" a hák žeriava bol počas prevozu ukotvený vnútri krku sochy.

Celá operácia zaujala aj reštaurátorov. "Je to výnimočná udalosť. Lebo je to prvý raz od roku 1860, keď ich niekto môže vidieť takto zblízka," uviedla Marie-Hélene Didierová, ktorá bude ako vedúca tímu reštaurátorov dozerať na renováciu sôch.

Na snímke hlava sochy sv. apoštola Tomáša je pripravená na transport z katedrály Notre Dame v Paríži 11. apríla 2019. Obnova dvanástich medených sôch apoštolov a štyroch evanjelistov je súčasťou veľkej opravy Notre Dame. Sochy budú reštaurovať v južnom Francúzsku.
Foto: TASR/AP


Katedrála Notre-Dame, ktorá sa stavala v rokoch 1163-1345, je jednou z najvyhľadávanejších pamätihodností Paríža. Ročnej ju navštívi okolo 13 miliónov ľudí.

Veža gotickej budovy prechádza teraz nákladnou generálnou rekonštrukciou, ktorou sa odstraňujú škody spôsobené vekom, počasím i znečistením ovzdušia. Na rekonštrukciu veže bolo vyčlenených 11 miliónov eur. Reštaurovanie samotných sôch bude stáť asi 800.000 eur, ktoré uhradí štát.

Sochy budú teraz vystavené vo vnútri katedrály, odkiaľ ich vždy po dvoch prevezú do kraja Dordogne na juhozápade Francúzska, kde ich budú reštaurovať. Na svoje obvyklé miesto — na vežu nad miestom, kde sa križuje hlavná a bočná loď chrámu — sa v pôvodnej farbe vrátia v roku 2022.

Sochy tam boli umiestnené počas rekonštrukcie veže, ktorú v rokoch 1859-1860 viedol architekt Eugene Viollet-le-Duc, ktorého črty má tvár apoštola Tomáša. Pôvodná veža katedrály, slúžiaca ako zvonica, bola postavená v roku 1250, ale v rokoch 1786-1792 ju demontovali.